Nova godina na petak 13.

VIDEO K9: Ovogodišnja proslava stare Nove godine pada baš na petak i to trinaesti. Ovaj dan inače se smatra baksuznim danom, ali mnoge to neće sprečiti da se danas provesele i provedu. A zašto je petak 13. baksuzni dan i da li danas, zaista, treba biti na oprezu?

0
510

Smatranje petka koji spada 13. dana u mesecu je čisto sujeverje, kažu poznavaoci istorijskih prilika, navodeći da ova tradicija postoji već nekoliko vekova.

Razlog u dubokoj ukorenjenosti ovog sujeverja jeste i u tome što je broj 13, inače, u nekim kulturama smatran baksuznim brojem. U prvom redu kod hrišćana, jer je Juda bio 13. gost na tajnoj večeri, pa se iz hrišćanstva to prenelo i u skandinavske mitologije.

“Što se petka tiče, petak inače nije bio nesrećan dan u nedelji, a u nekim kulturama je smatran čak i srećnim danom. Mornari su recimo rado petkom isplovljavali, smatrajući da će im to doneti sreću. Međutim kako je Isus razapet u petak, što je najtužniji hrišćanski dan, ove dve činjenice sklopile su se u verovanju da je 13 neserćan broj i da je petak sam neserećan dan, pa se došlo do toga da je petak 13. najnesrećniji dan u mesecu”, rekao je Vuk Radulović, istoričar.

Zbog ovakvog verovanja u mnogim avionima nema sedišta sa brojem 13, u nekim zgradama nema 13. sprata, a u nekim hotelima nema ni 13. sobe.

U svakom slučaju, to što Nova godina spada u petak 13. ne treba da bude obeshrabrujuća činjenica, jer je to, ipak, čisto sujeverje, te nema nikave veze sa nesrećom.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.