Norveška od septembra šalje zatvorenike u Holandiju

Norveška će na tri godine po ceni od ukupno 25 miliona evra iznajmiti ćelije u holandskom zatvoru, predviđeno je ugovorom koji su dve zemlje potpisale 2. marta.

548

Sporazumom je predviđeno da od septembra u holandski zatvor stigne više od 200 zatvorenika iz Norveške.

Holandski zatvorenici su, međutim, nezadovoljni ovim sporazumom jer bi mogli da, ako ih presele kako bi norveškim kolegama napravili mesta, izgube određene privilegije.

Porodice zatvorenika i sindikati zatvorskih čuvara u Norveškoj se, takođe, protive ovom dogovoru.

“Razlog za potpisivanje ovog međunarodnog sporazuma jeste činjenica da Holandija ima višak ćelija dok Norveška nema dovoljno mesta za pritvorenike”, saopštilo je holandsko Ministarstvo pravde.

Holandske vlasti procenjuju da će u narednih pet godina oko 700 ćelija biti slobodno. Holandija je od 2010. primila 550 belgijskih zatvorenika u zatvoru u Tilburgu na jugu zemlje. Norveška se odlučila na taj korak kako bi skratila vreme čekanja na služenje kazne, na šta čeka oko 1.300 osoba.

Sporazumom koji još treba da odobre parlamenti Holandije i Norveške, predviđeno je da se počev od 1. septembra 2015. u zatvor u Norherhavenu uputi 242 norveška zatvorenika.

Na zatvorenike će se primenjivati norveški zakon, a nadziraće ih holandski čuvari i jedan norveški upravnik. Norvešku će to koštati 25 miliona evra, a sporazum će važiti tri godine uz mogućnost produženja na još godinu dana.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.