Nordijsko staklo iz ruku umetnika

VIDEO K9: Izložba savremenog nordijskog stakla "Dodir stakla" biće zatvorena u četvrtak, 20. aprila. Na postavci u Muzeju Vojvodine u Dunavskoj se može videti 80 upotrebnih predmeta od bezbojnog i originalno oslikanog, kao i bojenog stakla 13 poznatih nordijskih staklara i umetnika.

0
589

Na izložbi “Dodir stakla” prikazano je moderno nordijsko staklo proisteklo je iz tradicionalne nordijske vizionarske proizvodnje staklenih predmeta između 20-tih i 50-tih godina dvadesetog veka.

Ono je prvenstveno prepoznatljivo po tome što je umetnički dizajn inspirisan prirodom krajnje severnih zemalja Evrope i svaki od urađenih predmeta nosi veoma zanimljiv naziv.

“Izložba predstavlja radionice za proizvodnju stakla iz četiri nordijske zemlje, iz Danske, Finske, Norveške i Švedske i to je zajednički projekat ove četiri ambasade koji je zaokružio divnu izložbu kustoskinje Muzeja Mimara iz Zagreba Lade Ratković”, rekla je Slađana Velendečić, kustos-pedagog Muzeja Vojvodine.

Kada je reč o dizajnu, sever Evrope prilično prednjači u njemu i vrlo je dopadljiv jer je jednostavan i sveden, a pre svega upotrebljiv u svakodnevnom životu kao i u posebnim prilikama.

“Interesantno je to da su staklare gotovo uvek angažovale umetnike, afirmisane ili mlade, da naprave dizajn, a vrlo često su umetnici bili u čitavom toku proizvodnje, takoreći, uradili su i finalni proizvod. Onda kada to nije bio slučaj i kada su trebali da rade s radnicima u staklarama, postoji anegdota da su se radnici bunili da nije to lak posao, a jedan od dizajnera im je rekao da im niko nije ni rekao da će biti lako”, navela je Velendečić.

Na izložbi se mogu videti predmeti koje su stvarali poznati umetnici, arhitekte i dizajneri, a neki od njih su poznati i po monumentalnim svetskim arhitektonskim delima.

“Legendarne čaše Jerna Ucona, koji je zapravo poznat kao projektant Sidnejske opere, Danac, a te čaše predstavljaju njegov najsitniji dizajn”, rekla je Velendečić.

Dan pre zatvaranja izložbe, u sredu u 19 sati, biće organizovano besplatno predavanje “Magija rimskog stakla” koje se odnosi na kolekciju antičkog stakla iz Muzeja Vojvodine, a o njoj će govoriti Tijana Stanković Pešterac.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.