Noćno nebo – turistička atrakcija

VIDEO K9: Noćno nebo nad Vojvodinom moglo bi postati deo turističke ponude, zahvaljujući zajedničkom IPA projektu programa prekogranične saradnje Srbije i Mađarske.

0
386

Cilj projekta pod nazivom Vojvodina and Bach – Kiskun Night Sky a Nuvel Touristic Atttractioc, sa akronimom VoBaNISTA, je da upotrebi netaknuti potencijal regije Vojvodina/Bač-Kiškun koji se ogleda u kvalitetu noćnog neba, prirodnim rezervatima i kulturnom nasleđu, kako bi ih razvio u nove turističke atrakcije ovog regiona.

“Mi smo zamislili da, sa naše strane, realizujemo jednu mobilnu opservatoriju. Znači u situacijama kada je nezgodno posmatrati noćno nebo iz gradskih sredina, da tom mobilnom opservatorijom dođemo do područja sa tamnim noćnim nebom, recimo u zaštićene prirodne rezervate, poput Zasavice ili oblasti na Fruškoj gori, gde bi zajedno sa posetiocima tih rezervata ili turistima koje bismo dovezli organizovanim prevozom, upoznavali sa noćnim nebom, ali generalno i faunom i florom tih područja”, rekao je prof. Dušan Mrđa, profesor na PMF-u.

Drugi aspekt projekta podrazumeva organizovanje astronomskih kampova i radionica koje bi ukazivale na problem svetlosnog zagađenja, dok bi njihove kolege iz Mađarske radile na realizaciji projekta uz biciklističke staze i izgradnji planetarijuma u Baji.

Na realizaciji ovog projekta u naredne dve godine radiće naučni saradnici i profesori PMF-a, kao i članovi astronomskih udruženja iz Novog Sada i Bačke Palanke, zajedno sa Fondacijom astronomske opservatorije iz Baje u Mađarskoj.

Sam početak rada na projektu, koji će biti finansiran sredstvima EU u iznosu od oko pola miliona evra za oba partnera, planiran je početkom marta.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.