PRATIMO: NOĆAS BITKA ZA ŠABAC I MITROVICU

Na obali Save dramatično. Miniraju se okolne njive kako bi se proširilo korito Save. Hiljade građana uputilo se ka Šapcu i Sremskoj Mitrovici. Nasipi još uvek odolevaju. Pomoć u džakovma stiže iz svih krajeva. Nema dovoljno goriva i lopata.

982

Selaković: organizacija u Šapcu “tanka”:

[pull_quote_center]“Odziv građana je izuzetan, došli su sa svih strana, čak iz Vukovara, Borovog naselja. Svi su spremni da rade celu noć, ali ono što nije dobro, jeste tanka organizacija koju smo zatelki ovde. Praktično organizacije nije ni bilo i sada se organizujemo sami na licu mesta”, rekao je Selaković Tanjugu.[/pull_quote_center]

Ministar pravde je dodao da čak nema dovoljno lopata za punjenje džakova peskom i da svakog trenutka oko 500 lopata treba da stigne iz Beograda.

 

Foto TANJUG - Zoran Žestić
Foto TANJUG – Zoran Žestić

 

Oko 2h posle ponoći vodostaj Save kod Šapca 590 cm, što je za oko 40 cm više u odnosu na opseg maskimuma.  U narednim satima i danima, vodostaj do rekordnih 680 cm.

 

Prognoza vodostaja RHMZ
Prognoza vodostaja RHMZ

 

Prema procenama novinara i dopisnika, u Šapcu oko 2h posle ponoći grad brani oko 10 000 ljudi. 

Kako smo nezvanično saznali, sat vremena posle ponoći Vlada Republike Srbije zbog nesposobnosti raspustila Štab za vanredne situacije u Šapcu. 

[pull_quote_center]Raspušten krizni štab u Šapcu, zbog neefikasnosti. Za novog šefa kriznog žtaba postavljen je poslanik Zoran Babić (SNS). U Šapcu, na sastanku kriznog štaba prisustvovala je i ministarka Zorana Mihajlović,[/pull_quote_center]

Kritično: U 00.30h voda u Šapcu na 60cm od bedema. 

[quote_box_center]Radio – amateri oko 1h posle ponoći javljaju da u Sremskoj Mitrovici ima dovoljno ljudi, ali nema goriva, lopata,  a manjka i džakova sa peskom. [/quote_box_center]

Obaveštenje iz okoline Hrtkovaca: Jarak i šuma pored su potpuno potopljeni, svega 300 ljudi se nalazi u Hrtkovcima za odbranu. Hrtkovčani javljaju da nemaju dovoljno džakova, a ni peska. 

U Šabac je stigao i ministar trgovine Rasim Ljajić. Zatekao 20.000 spremnih džakova.  

djakovi  

Ne brane se samo Šabac i Sremska Mitrovica, već i Kupinovo, arheološko nalazište Hrtkovci, Klenak, Jarak…

Putem društvenih mreža građani javljaju da su stigli u Šabac, ali da im se za sada još uvek niko nije obratio. 

Šabački Motel na Savi spremio 1500 obroka za one koji dolaze. Nalazi se desno od mosta posle silosa.

Iz požarevačkog zatvora Zabela stiglo je 250 dobrovoljaca, od koji su 120 osuđenici – slobodnjaci , a 130 pripadnici službe obezbeđenja Uprave za izvršenje krivičnih, kao i 120 iz zatvora u Nišu.   Stiglo i nekoliko zatvorenika iz Klisanskog zatvora. 

 

[quote_box_center]Građani koji trenutno putuju u autobusima ka Šapcu javljaju nam da niko nije napravio spisak putnika. Postavlja se pitanje šta ako neko nastrada? Hoće li se uopšte i znati?[/quote_box_center]

Više hiljada građana Srbije dobrovoljno se odazvalo na apel nadležnih kako bi pomogli spašavanje Šapca i drugih gradova na obali Save.  Prema pisanju medija samo iz Beograda je pošlo oko 5000 ljudi, dok se akciji spasavanja odazvalo 1500 Novosađana. Iz autobusa se vijore srpske zastave, putnici pevaju.

[quote_box_center]Iako su mnogi javili da je nasip na Savi kod Mitrovice pukao, pokrajisnki Štab za vanredne situacije demantovao ovu vest. [/quote_box_center]

Iz mnogih opština stižu vesti da su dobrovoljci vraćeni kućama, s obzirom da nije potrebno toliko ljudi. 

 

A ovako je Sava kod Sremske Mitrovice izgledala u popodnevnim satima.

 

FOTO: Tanjug - Oksana Toskić
FOTO: Tanjug – Oksana Toskić

 

U Srbiji prepolovljena proizvodnja struje. Ministar Antić potvrdio da za sada nema restrikcija. 

Pomoć Srbiji zbog obilnih poplava koje su je zadesile danas je uputilo sedam zemalja članica EU, Rusija, SAD, Izrael, Hrvatska i Makedonija, a aktivirala se i srpska dijaspora.  

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.