Noć istraživača: Znanje na prvi ogled!

VIDEO K9: Osma Noć istraživača biće održana 29. septembra u 11 gradova širom zemlje, pod sloganom "Znanje na prvi ogled".

0
854

Poslednjeg petka u septembru, u više od 250 evropskih gradova održaće se manifestacija čiji je cilj da pre svega mladima približi posao istraživača, naučnika i nauku, kao jednu od najbitnijih oblasti života.

“Bavićemo se gorućim nekim temama, gorućim problemima, naukom visoke temperature. To će nam biti lajtmotiv za ovu godinu. Standardno glavni deo programa će se održati u tržnom centru Big. Tu će biti opipljiva nauka, gde će posetioci moći da osete i vide neke eksperimente i da sami nešto probaju. Tu će biti tradicionalna kafa sa naučnicima od 8 sati u kafiću Pab, i tu će moći da popričaju sa našim hot istraživačkim grupama, koje ovih dana mogu da vide već po bilbordima po Novom Sadu”, rekla je dr Tijana Prodanović, profesorka na PMF-u.

Prvi put u Novom Sadu biće postavljen veliki naučni kamion Centra za promociju nauke.

“Tu će program krenuti, već od 26. septembra će se održavati u popodnevnim časovima, negde od 17 časova, radionice školske, neka popularna predavanja. Tu će biti popularno predavanje o vulkanima recimo”, navela je dr Prodanović.

Akcenat manifestacije Noći istraživača ove godine je na globalnom zagrevanju, o čemu će biti održano popularno predavanje nedelju dana pre manifestacije, 22. septembra.

“Svake godine kada organizujemo ovako nešto, pričamo o nauci kojom se bavimo, ali uvek želimo da skrenemo pažnju na neke aktuelne probleme. Nešto što je sada zaista u žiži javnosti, čime se bavi nauka i što treba da svakog građanina interesuje. Da podižemo svest i ove godine u skladu sa tom temom smo izabrali da podižemo svest o globalnom zagrevanju, problemima vezanim za to. Jednostavno šta svako od nas može da učini da pomogne da se takve stvari ne dešavaju”, rekla je dr Prodanović.

Osim u Novom Sadu, programe za Noć istraživača pripremaju i naučnici u Beogradu, Kragujevcu, Nišu, Pirotu, Požarevacu, Petnici, Inđiji, Zrenjaninu, Šapcu i Subotici.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.