Nobelova nagrada za medicinu naučnicima za razvoj mRNA kovid vakcine

Nobelova nagrada za medicinu dodeljena je naučnicima Katalin Kariko i Druu Vajsmanu koji su razvili tehnologiju za pravljenje mRNA kovid vakcine.

0
14

Tehnologija je bila eksperimentalna pre pandemije kovida-19, ali je primenjena za lečenje miliona ljudi širom sveta od težih oblika ove zarazne bolesti, preneo je BBC.

Ista tehnologija se sada istražuje za lečenje drugih bolesti, uključujući kancer.

“Laureati su doprineli neviđenoj stopi razvoja vakcine tokom jedne od najvećih pretnji ljudskom zdravlju u modernom vremenu”, naveo je Komitet za Nobelovu nagradu.

Tradicionalna tehnologija za vakcine je zasnovana na mrtvim ili oslabljenim verzijama originalnog virusa ili bakterije, ili se koriste fragmenati infektivnog agensa. Nasuprot tome, vakcine sa infomacionom ribonukleinskom kiselinom (mRNK) koriste potpuno drugačiji pristup.

Tokom pandemije kovida-19, vakcine Moderna i Fajzer-Bajontek su napravljene ovom tehnologijom.

Ovogodišnja sezona Nobelove nagrade počela je danas ovim objavljivanjem imena laureata za medicinu, sutra će biti objavljeno ime dobitnika Nobela za fiziku, u sredu za hemiju, u četvrtak za književnost i u petak za mir, a narednog ponedeljka biće saopšteno ime dobitnika Nobelove nagrade za ekonomiju.

Nobelova nagrada se sastoji od zlatne medalje, diplome i čeka na devet miliona kruna (oko milion evra), a novčani iznos nagrade se deli ako ima više laureata u jednoj disciplini.

Ceremonija uručenja nagrada tradicionalno je 10. decembra, na dan smrti Alfreda Nobela. Nagrade budu uručene u Stokholmu, osim nagrade za mir, čije je uručenje u Oslu. (Beta)

.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.