Nobelova nagrada fizičarima za čudna stanja materije

Nobelovu nagradu za fiziku ove godine su dobila tri britanska naučnika za otkrića tajni egzotičnih stanja materija.

516

Nobelov komitet saopštio je da su Dejvid Džej Taules, Dankan Haldejn i Majkl Kosterlic “teoretskim otkrićima topološke faze tranzicije i topološke faze materije” otvorila vrata nepoznatom svetu u kojem materija može imati čudna stanja.

Oni su naprednim matematičkim metodama ispitivali neobnične stanja materija, kao što su superprovodljivost, superfluidnost ili tanki magnetni filmovi.

Zahvaljući pionirskom radu trojice britanskih naučnika koji rade u SAD, sada se traga za novim i egzotičnim fazama materije koji bi mogle da se iskoriste i u razvoju novih materijala i elektronici.

Taules, Haldejn i Kosterlic su došli do novih otkrića koristeći u fizici topologiju, granu matematike koja izučava svojstva prostora koja se ne manjaju promenom oblika. Oni su početkom 70-ih pokazali da se superprovodljivost može pojaviti na niskim temepraturama i objasnili mehanizam, takozvanu faznu tranziciju, zbog koje superprovodljivost nestaje na višim tempraturama.

Taules (82) sa Univerziteta Vašington u Sijetlu dobio je polovinu nagrade (417.000 evra), a Haldejn (65) sa Prinstona i Kosterlic (74) sa Brauna po četvrtinu.

Haldejn je je posle objavljivanja lauretata rekao da je “veoma iznenađeni veoma zahvalan”.

Prošle godine Nobelova nagrada za fiziku dodeljena je Japancu Takakaki Kadžiti i Kanađaninu Arturu B. Makdonaldu za njihov rad na elementarnim česticama neutrinima.

Sezona objavljivanja ovogodišnjih Nobelovih nagrada počela je juče u Stokholmu nagradom za medicinu. Nju je ove godine je dobio japanski naučnik Jošinori Ohsumi za otkriće mehanizma na kojem počiva autofagija, fundamentalni proces degradiranja i recikliranja ćelijskih komponeneti.

Sledi objavljivanje dobitnika nagrada za hemiju, mir i ekonomiju. (Agencije)

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.