Nizak vodostaj i vodosnabdevanje

VIDEO K9: Nizak vodostaja Dunava ovih dana otežao je pumpanje vode u crpnim stanicama koje rade u ekstremnim uslovima, kažu u JVP "Vode Vojvodine".

483

Ekstremno niski vodostaji Dunava krajem leta i ove jeseni uticali su i na hidrološku situaciju na Hidrosistemu DTD u Bačkoj, koji se snabdeva dunavskom vodom preko Vodozahvatne ustanove Bezdan i Crpne stanice Bogojevo, kažu u Vodama Vojvodine.

“Imamo vrlo interesantnu situaciju na Dunavu, sprudovi su postali glavna atrakcija poslednjih nekoliko dana u Novom Sadu i ovaj, sada kako već mnogi kažu, fenomenološki aspekt, nije neočekivan s obzirom na to da poslednja tri meseca beležimo opadanje vodostaja Dunava. Takva situacija utiče i na Hidrosistem DTD u Bačkoj. Zbog niskog vodostaja Dunava još od 18. jula nije moguće gravitaciono snabdevanje Bačke vodom preko ustanove “Bezdan”, što je to naravno i uobičajeno”, rekla je Anica Dugalić, portparolka ovog preduzeća.

Taj je posao, kao je rekla, preuzela Crpna stanica “Bogojevo”. Niski vodostaji doveli su do toga da crpne stanice rade u ekstremnim uslovima koji neretko dovode do nepravilnosti i iskakanja agregata.

“I ono što je zapravo glavno reći, jeste da uslovi za pumpanje vodom su veoma otežani, ali crpne stanice rade, rade u ekstremnim uslovima, ali one i dalje, naravno, rade. Uprkos takvoj situaciji, svi vodostaji su u normalnim i propisanim granicama i naši korisnici poljoprivreda, industrija i ribarstvo, imaju i sada dostupnu vodu”, istakla je Dugalić.

Inače, uprkos niskom vodostaju, prema rečima Dugalić, Dunav nije dosegao svoj istorijski minimum koji je imao 1909. godine kada je kod Novog sada zabeležen nivo od -134 cm.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.