Nisu samo kese plastika

VIDEO K9: Borba protiv plastičnog otpada u Srbiji je počela kampanjom protiv upotrebe plastičnih kesa. Tu se za sada i stalo, a pojedini stručnjaci imaju rezervu prema upotrebi papira kao alternative proizvodima od plastike za svakodnevnu upotrebu.

0
26

Plastični predmeti koje je najteže reciklirati – kese, pribor za jelo, slamke, štapići za mešanje, držači za konzerve i plastično posuđe, biće zabranjeni u Kanadi do kraja sledeće godine.

Engleska je u potpunosti zabranila upotrebu plastičnih slamki za jednokratnu upotrebu, kašičica za mešanje i štapića za uši.

Kini planira značajno smanjenje proizvodnje i upotrebe plastike u narednih 5 godina, a novim planom zabraniće i ograničiti proizvodnju, prodaja i upotrebu pojedinih plastičnih proizvoda za jednokratnu upotrebu.

Plastični predmeti koji se teško recikliraju su štetni za životnu sredinu i zagađuju okean, a imaju lako dostupne alternative. Skupština Novog Sada je u oktobru 2019. donela odluku o zabrani korišćenja plastičnih kesa na području grada od 1. januara 2021. godine.

Tanke plastične kese biće zabranjene na svim maloprodajnim i veleprodajnim mestima i pijacama, izuzev onih koje služe kao ambalažna pakovanja proizvoda.

Pojedini stručnjaci, međutim, ne slažu se sa zamenom plastike papirnim jer je za proizvodnju tone papira potrebno poseći 17 najmanje stabala zrelog dfrveta.

Novi Zakon o ambalaži i ambalažnom otpadu, koji još nije usvojen, predviđa, između ostalog, povrat novca za plastičnu ambalažu koji su dali za kauciju.

Ograničenje upotrebe plastike koju je teško reciklirati u Srbiji se za sada svela na kampanju naplate plastičnih kesa i postepene zabrane njihove upotrebe.

Neke analize pokazuju da je kupovina plastičnih kesa u našoj zemlji značajno opala ove godine, te da su građani svesniji njihove štetnosti po životnu sredinu.

Ipak, opšta je ocena da je ova mera nedovoljna u borbi protiv nerecikliranog plastičnog otpada za koju su potrebna mnogo značajniji napori, ulaganja i sredstva koja država u ovom trenutku, po svemu sudeći, nema.  

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.