Ništa bez ledolomaca

VIDEO K9: Danas u Srbiju stižu ledolomci iz Mađarske kako bi se sprečilo nagomilavanje leda na Dunavu koji može prouzrokovati ledne poplave, saopštilo je Javno vodoprivredno preduzeće Vode Vojvodine. U ovom preduzeću kažu da se na vodotocima i dalje primenjuju i redovne i vanredne mere odbrane od zagušenja ledom, iako je debljina leda na većini reka smanjena.

0
538

Tokom jučerašnjeg dana formirane su dve nove ledene barijere na Dunavu, jedna uzvodno, a druga nizvodno od daljske krivine, te ledomolmci koji stignu iz Mađarske upravo od ove krivine kreću lomljenje leda u cilju sprečavanja gomilanja leda.

“Pojava ledenih čepova je, u stvari, nagomilavanje ledenih santi u rečnom krotitu koje, kada dostigne određenu površinu, ustvari predstavlja jednu branu mi je zovemo ledena brana u rečnom koritu, a koja posle počinje da zaustavlja dalji dotok i protok vode na tom mestu i dovodi do izdizanja nivoa vode uzvodno od te ledene brane ili ledene barijere, koja u nekim momentima, u nekim situacijama, može da prouzrokuje i izlivanje vode iz rečnog korita, što predstavlja poplavu”, pojasnio je Božidar Beloš, rukovodilac odbrane od poplava “Vode Vojvodine”.

Na području Novog Sada, usled očekivanog lomljenja leda za koje su angažovani ledolomci iz Mađarske, ponovo će biti angažovan i potiskivač Sloga. Iako su najavljeni ledeni dani i u ovoj sedmici, u Vodama Vojvodine smatraju da će oni ipak biti nešto blaži u odnosu na prethodne.

“Informacije sa kojima ja raspolažem, informacije RHMZ-a, nisu da će taj talas biti nivoa kakav je ovaj što je prošao. Informacije su da će temperatura biti kudikamo manja, negde između minus pet i plus dva-tri, tako da se nadamo da je ono što je bilo najgore prošlo, a u Novom Sadu, evo, kao što vidite, uspevamo da održimo tu protočnost leda kroz ove naše mostove i suženja, tako da ćemo to isto uraditi i ako se ponovi nešto slično”, naveo je Beloš.

S obzirom da je poznato da Novi Sad nema ledolomca, te da su zato i angažovani mađarski, Beloš kaže da angažovanje mađarskih brodova neće Novi Sad koštati ni dinara.

“Pa, neće Novi Sad koštati ništa, to košta Pokrajinu, jer u ovakvim situacijama naše finansiranje ide iz Pokrajisnkog budžeta, ne iz gradskog budžeta”, rekao je on.

Beloš objašnjava da će posebno biti plaćen i potiskivač Sloga koji je u vlasništvu rečne trgovačke mornarice koja se ponudila da pomogne u sprečavanju poplava, ali se još uvek ne zna u kom iznosu.

Inače, kako navode u Vodama Vojvodine, danas ima mnogo manje leda na Savi nego prethodnih dana, dok su Tisa i banatski vodotoci i dalje pod ledom. Redovna odbrana od zagušenja ledom i dalje se sprovodi na 708 kilometara Save, Tise i banatskih vodotokova, a vanredna na skoro 105 kilometara Dunava.

Debljina leda je od pet do 20 centimetara.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.