Niska otkupna cena pšenice

VIDEO K9: Kišni dani odužili su žetvu pšenice, a loše vreme je uticalo i na pad njenog kvaliteta. Proveravali smo kolika je cena hlebnog žita na novosadskoj Produktnoj berzi i od čega ona zavisi.

0
566

Cena pšenice, kao i ostalih žitarica i uljarica, na Produktnoj berzi formira se na osnofu ponude i potražnje, a na nju utiču i ostali faktori, poput kvaliteta zrna.

“Mi smo trgovali pšenicom po 16,5 dinara. To je neka cena koja se plaća za pšenicu koja je u SRPS-u. Ove godine veliki problem je sa hektolitarskom masom. Znači pšenica koja je u SRPS-u, gde je hektolitar preko 74, je 16,5 dinara. Ova pšenica koja je sa lošijom hektolitarskom masom je trgovana sa čak ispod 16 dinara”, rekao je za Kanal 9 Radoslav Pilja, direktor poslovnih operacija Produktne berze.

Cenu pšenice unapred je nemoguće prognozirati, istakao je Pilja, ali će na nju sigurno uticati faktori tokom same proizvodnje, od setve do žetve koja u našim uslovima uveliko zavisi od vremenskih uslova.

“Biće problem sa pšenicom boljeg kvaliteta. Ove godine pšenica boljeg kvaliteta koja ima hl preko 76, biće povećana potražnja za tom pšenicom, biće problem naći ove godine pšenicu boljeg kvaliteta, tako da, što se tiče cene ne bih se usudio ništa drugo da kažem”, naveo je Pilja.

Minimalna količina koja može da se ponudi na berzi je 25 tona, kaže Pilja. On dodaje da i dalje traje otkup Republičke direkcije za robne rezerve, gde zaiteresovani poljoprivredni proizvođači mogu da apliciraju za prodaju preko Produktne berze.

“Cena je 18 dinara po kilogramu. Otkup traje od 11-og i još uvek traje, znači još uvek mogu da apliciraju ukoliko su zainteresovani za prodaju. To je 18 dinara sa PDV-om”, istakao je Pilja.

Nakon kukuruza, pšenica je najčešći produkt trgovanja na ovoj berzi, a jedan od važnih faktora je i njena cena na svetskim tržištima, jer Srbija, prema njegovim rečima za razliku od ranijih godina, nije više izolovana sredina u berzanskom poslovanju poljoprivrednim proizvodima.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.