Ninova nagrada Mileni Marković

VIDEO K9: Milena Marković dobitnica je Ninove nagrade za 2021. godinu za roman "Deca".

0
22

Milena Marković dobitnica je Ninove nagrade za roman“Deca” u izdanju  izdavačke kuće “Lom”, saopšteno je danas u Hotelu Moskva novinarima na konferenciji povodom ovog književnog priznanja.

Predsednik žirija NIN-ove nagrade Teofil Pančić ovom prilikom je istakao da je roman “Deca” jedna od onih knjiga međaša koje obeležavaju jedan period.

U žiriju za najbolji roman godine bili su još i Branko Kukić, Ivan Milenković, Marjan Čakarević i Marija Nenezić.

Pored Milene Marković, u najužem izboru bilo još pet autora: Ilija Đurović sa romanom „Sampas“ (Treći trg/Srebrno drvo), Elvedin Nezirović i „Ono o čemu se ne može govoriti“ (Laguna), Vladimir Kopicl i roman „Španska čizma“ (Laguna), Srđan V. Tešin sa „Mokrinskim hronikama“ (Arhipelag) i David Albahari sa romanom „Pogovor“ (Čarobna knjiga).

Nagrađeni roman “Deca” u izdanju kuće “Lom” govori o jednom životu koji je, kao i svaki život, sačinjen od više života, te sada sve te živote na okupu drži priča ispričana u stihovima, bez znakova interpunkcije i bez velikog pocetnog slova.

Marković je dobitnica 68. prestižne nagrade NIN-a.

Rođena je  u Zemunu 1974. godine, a do sada je objavila knjige Pas koji je pojo sunce, Istina ima teranje, 3 drame, Crna kašika, Ptičje oko na tarabi, Pre nego što sve počne da se vrti, Pesme, Drame, Pesme za žive i mrtve, Zmajeubice…

Izvedene su njene drame Paviljoni – kuda idem, odakle dolazim i šta ima za večeru, Šine, Nahod Simeon, Brod za lutke, Šuma blista, Zmajeubice, Deca radosti, Pet života pretužnog Milutina, Livada puna tame.

Dobitnica je i Specijalne nagrada u Beču za najbolje drame sa ex-YU prostora, tri nagrade Sterijinog pozorja za najbolji dramski tekst, kao i nagrade za dramsko stvaralaštvo „Borislav Mihajlović Mihiz“, te priznanja koja nose imena Todora Manojlovića, Đure Jakšića, Miloša Crnjanskog, Biljane Jovanović i drugih.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.