Nikolić najverovatnije daje mandat Vučiću

VIDEO K9: Konsultacije sa nosiocima izbornih lista koje su učestvovale na izborima počinju sutra, a kako je najavila Pres služba predsednika, Tomislav Nikolić će prvo razgovarati sa Aleksandrom Vučićem, nosiocem liste koja je osvojila najveći broj glasova. Vučiću će najverovatnije i biti poveren mandat za sastav nove Vlade.

472

Konsultacije sa predstavnicima Izborne liste Aleksandar Vučić – Srbija pobeđuje će biti održane sutra u 14 sati u zgradi Generalnog sekretarijata predsednika Republike.

Prema Ustavu Srbije, kandidata za predsednika Vlade parlamentu predlaže predsednik, pošto sasluša mišljenje predstavnika izabranih izbornih lista. Međutim, kako je predsednik ranije izjavio, najverovatnije će mandat za sastav nove Vlade poveriti upravo Aleksandru Vučiću, piše B92.

“Mislim da za mandatara neću morati čak ni da obavljam konsultacije, pošto sve zavisi od toga da li je neko obezbedio 126 poslanika koji glasaju za vladu. Čim dobijem dokaze da je obezbedio, prestaju konsultacije i ja poveravam mandat. Ovoga puta to će biti predsednik Srpske napredne stranke Aleksandar Vučić, pošto je pobeda Srpske napredne stranke na izborima zaista upečatljiva i jasna”, izjavio je ranije Nikolić.

Prema Zakonu o predsedniku, šef države je dužan da Narodnoj skupštini predloži onog kandidata za predsednika Vlade koji može da obezbedi izbor Vlade. Kandidat za predsednika Vlade parlamentu iznosi program vlade i predlaže njen sastav, a parlament istovremeno glasa o programu i izboru predsednika i članova Vlade.

Vlada je izabrana ako je za njen izbor glasala većina od ukupnog broja narodnih poslanika.
U parlament je posle vanrednih parlamentarnih izbora 24. aprila ušlo sedam lista – lista oko SNS, SPS-JS, SRS, “Dosta je bilo”, koalicija oko DS, koalicija Dveri-DS S, koalicija LDP-LSV-SDS i pet manjinskih lista.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.