Nikola Tesla u svom i našem vremenu

VIDEO K9: Muzej Nikole Tesle u saradnji sa Kulturnim centrom Novog Sada organizovao je izložbu ,,Nikola Tesla"- u svom i našem vremenu" koja je postavljena u klubu ,,Tribina mladih" Kulturnog centra Novog Sada.

0
341

Izložba „Nikola Tesla – U svom i našem vremenu“ koja prikazuje život i delo jednog od najvećih naučnika na svetu, svečano je otvorena u u klubu Tribina mladih Kulturnog centra Novog Sada.

Posebna pažnja u ovoj postavci stavljena je na poreklo Nikole Tesle i istorijat njegove porodice. U Novom Sadu je 1918. godine prva ulica nazvana po Nikoli Tesli, a 1936. godine on je proglašen za počasnog građanina našeg grada, podsetio je tom prilikom gradonačelnik Miloš Vučević.

“Naziv izložbe je Nikola Tesla u svom i našem vremenu, a suština je da je Nikola Tesla vanvremenska ličnost koja je toliko gledala unapred, da mi danas, ni posle toliko godina, ne možemo da dosanjamo, shvatimo, razumemo, a možda ni da prihvatimo sve ono što je Nikola Tesla razmišljao, radio i stvarao. Jedna od najlepših rečenica Nikole Tesle koju ću parafrazirati jeste da ‘od svih sila trenja najgora je ljudsko neznanje’. Mislim da nam to svima treba da bude najbolji putokaz ili najbolji znak razumevanja šta je radio i šta je govorio i mislio Nikola Tesla”, istakao je Vučević.

Izložbu je organizovao Muzej Nikole Tesle u saradnji sa Kulturnim centrom Novog Sada, a pozdravne reči na njenom otvaranju uputili su i direktori ovih ustanova.

“Taj čovek je svojim delima zadužio čovečanstvo. Niko od nas ne bi mao ni svetlo ni sve ovo što saa imate da nije bilo tog čoveka. Ali on je poseban iz tog razloga što sve što je radio radio je za dobrobit čovečanstva, i to je jedna lep aporuka vama mladima da sve što radite radite za dobrobit vaših roditelja, drugara, prijatelja, jer sve što se radi iz ljubavi rađa neku novu energiju i donosi rezultate”, navela je Ivona Jeftić, direktorka Muzeja Nikola Tesla.

Na izložbi su, između ostalog, izloženi i radni modeli Teslinih najznačajnijih projekata – indukcionog motora ,,Kolumbovo jaje”, Teslinog transformatora i maketa njegove poslednje laboratorije.

“Postoji ono drugo, mnogo važnije blago, a to blago je kulturno, naučno, identitetsko blago. Nikola Tesla jedan je od kamena temeljaca upravo takvog blaga. Ne smemo napraviti grešku i svojatati u usko nacionalnom ključu Nikolu Teslu, jer svaki veliki naučnik, umetnik, stvaralac nije samo vlasništvo i deo baštine tog naroda, već čitave Evrope i čitavog sveta”, istakao je Bojan Panaotović, direktor Kulturnog centra.

Na otvaranju izložbe posetiocima je bila dostupna i VR oprema sa aplikacijama pomoću kojih su mogli da vide dve Tesline najpoznatije laboratorije kroz svet virtuelne realnosti.

Izložba posvećena Nikoli Tesli u Kulturnom centru Novog Sada biće otvorena za posetioce do ponedeljka, 13. maja.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.