“Nike” se nikada ne peru

VIDEO K9: Trgovci kojima je stalo do zarade po svaku cenu, koriste neobaveštenost kupaca o svojim potrošačkim pravima bez obzira što bi to moglo da naruši njihov ili ugled kuće čije brendove prodaju. O ovakvom iskustvu pri kupovini u emisiji Otvoreni ekran govorio je Srđan Muratović, koji će, kako je rekao, zaštitu svojih prava potražiti na sudu.

0
382

Krađa, prevara i obmana potrošača ne može biti nacionalni brend, kažu u Udruženju za zaštitu prava potrošača Prosperitet i ističu da je prvi korak u borbi protiv toga edukacija građana o njihovim pravima.

To je na svojoj koži osetio Muratović koji je u martu kupio “Najk” patike za 12.000 dinara, a koje su se za tri meseca razlepile i ostale bez dela đona.

“Znači, nisam ih nosio u nekim mnogo vlažnim uslovima, padala je kiša nekoliko puta. Kad sam otišao da reklamiram, dobio sam odgovor od njih, naravno u roku od 8 dana, da patike nisu korušćene na određeni način na koji su trebale da budu i da su nošene po vlažnom terenu. Na moje pitanje da li je moguće da te patike ne mogu da se uopšte kvase, oni su rekli da ne smeju i čak na moje pitanje da li smeju patike da se peru, rekli su, naravno da ne smeju da se peru”, ispričao je Muratović.

Nezadovoljan odgovorom, koji pored toga nije objašnjavao i zašto patikama nedostaje deo đona, Muratović je ponovo uložio reklamaciju i ostavio patike u prodavnici u kojoj ih je kupio, a koja je obuću poslala na proveru u jednu od akreditovanih laboratorija.

“I dobio sam odgovor da su patike u toliko lošem stanju da je više nemoguće ustanoviti bilo kakvu odgovornost prodavca, što znači da su te patike možda nošene u međuvremenu, iako ih ja nisam nosio. Jer prethodnog puta kad su pregledane, bilo je moguće ustanoviti da prodavac nije kriv, a sad u ovom trenutku patike nisu u takvom stanju da može da se prepozna krivica prodavca”, kazao je Muratović.

Simptomatično je, kažu u udruženju Prpsperitet, da su ovakvi odgovori iz akreditovanih laboratorija slični u većini slučajeva sličnih reklamacija i po pravilu ne ukazuju na bilo kakvu odgovornost prodavca. Muratović navodi da mu je preostalo još samo da tuži prodavca, ali će, kako kaže, preduzeti još neke mere, kako bi upozorio proizvođača čiji brend je do sada koristio 20 godina bez ovakvih neprijatnosti.

“Prosto se pitam da li je moguće da su toliko pokvarili svoju proizvodnju i kvalitet. Mislim da čak ni Najk nije upoznat sa tim i na svaki mogući način ću doći do toga da ću ih kontaktirati, poslaću im dopis na engleskom i nemačkom jeziku i zahtevaću od njih da provere sve modele patika koje se prodaju u Novom Sadu i široj okolini. Ja sumnjam, iako nemam dokaza za to, da to nije original patika, jer ja uz ovo nisam dobio nikakvu deklaraciju o originalnosti”, naveo je Muratović.

Za potrošački spor u vrednosti do 500.000 dinara se ne plaća sudska taksa, što je razlog više da građani ne odustaju od tužbi protiv nesavesnih trgovaca i pružaoca usluga u slučajevima kada su uvereni da su prevareni ili oštećeni, kažu u Prosperitetu.

Praksa je, kako ističu, pokazala da nakon pokretanja tužbe, većina tuženih zatraži vansudsko rešavanje spora, koje obično završi u korist oštećenog.

Kompletnu emisiju “Otvoreni ekran” možete pogledati OVDE.

 

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.