Nikada se nije više čitalo

VIDEO K9: Danas je završen ciklus okruglih stolova pod nazivom Srpska književnost danas. Ciklus je počeo 2014. godine u organizaciji Ogranka Srpske akademije nauka i umetnosti u Novom Sadu.

0
499

Stručnjaci u oblasti srpske književnosti u prethodne četiri godine razgovarali su o srpskoj književnosti u današnjem vremenu, kako bi označili granice književnog korpusa, istakli najvrednije što nastaje na srpskoj jeziku, te kako bi pomogli ediciji Deset vekova srpske književnosti.

“Odabrali smo sve žanrove, dakle poezija, proza, poetika, kritika, drama, književnost za decu, da bismo pokazali i još nešto. Da u sadašnjem vremenu koje nije naklonjeno književnosti, koje nije naklonjeno čitanju, koje nije naklonjeno čuvanju jezika, koje nije naklonjeno čuvanju pisma, da kažemo kako to stanje jeste, a odakle bi moglo da proistekne šta bi trebalo učiniti da se to stanje promeni”, rekao je Miro Vuksanović, akademik SANU.

Nikada se nije više čitalo i nikada se nije više knjiga izdavalo nego danas, međutim problem je izbora, smatra Vuksanović.

“Problem je u tome što svaka knjiga može biti objavljena bez ikakvih procedura, bez recenzija, bez uredničkih, bez drugih procesa, odnosno onog što je ranije bilo uobičajeno. Dakle to je jedno i drugo, kada kažem da se nikad tako nije čitalo, problem je šta se čita i na koji način. Taj brzi život, brzi pristup svemu, da se što pre dođe do nečega, da se u porukama pišu skraćene reči, a ne pune, da se na internetu dobijaju skraćeni sadržaji romana i tako dalje. To je sve ono što ugrožava istinsku književnost”, naveo je Vuksanović.

Živimo u vremenu kada je politika dominantna, a književnost u senci, kaže Vuksanović i dodaje da treba pronaći način kako iz te senke izaći, a da se ne povredi ono što može još više da je uguši.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.