Nikad dovoljno zaštite na radu

VIDEO K9: Još nije poznat tačan uzrok nesreće u kojoj je u petak poginuo radnik na gradilištu "Pupinove palate". U Sindikatu građevinarstva Vojvodine i Novog Sada kažu da su nesreće u ovoj branši moguće uprkos svim predostrožnostima koje preduzimaju i radnici i poslodavci.

226

Pedesetčetvorogodišnji radnik poginuo je u petak pri padu sa 12. sprata zgrade u izgradnji na Bulevaru Mihajla Pupina, a njegovo telo je pronađeno u otvoru predviđenom za lift u objektu.

U Sindikatu građevinarstva Vojvodine i Novog Sada napominju da je reč o iskusnom radniku koji je bio zaposlen za podizvođača radova iz Zvornika.

“Izašla je inspekcija rada, iz Ministarstva unutrašnjih poslova, tužilac, obavili su uviđaj i tek treba da se da završni izveštaj o tome kako se i šta se desilo”, rekao je Josip Modić, predsednik Sindikata građevinarstva Vojvodine i Novog Sada.

Investitora ovog objekta, odnosno gradilište, prema Modićevim rečima, nekoliko puta je obilazila inspekcije rada, predstavnici Sindikata građevinarstva i on lično.

“To je jedno od najuređenijih i najbezbednijih ne samo u Novom Sadu, nego i u celoj Srbiji. Maksimalno daju na bezbednost rada, na zaštitu radnika, HTZ opreme, imaju procenu rizika na radnom mestu uređen”, rekao je Modić.

Nesreće na gradilištima dešavaju se i u najuređenijim državama, naveo je Modić, a izveštaj nadležnih službi pokazaće šta je bio uzrok tragedije na Bulevaru Mihajla Pupina 4.

“Uvek treba biti oprezan, bez obzira koliko je čovek iskusan. Znači i onaj najiskusniji vozač, koliko god da je siguran u sebe, mora uvek da bude oprezan, jer nikad se ne zna. Takav je posao, rizičan je i mora se uvek biti maksimalno oprezan, koristiti sve mere zaštite na radu”, kazao je Modić.

U ovom tragičnom slučaju radnik je bio prijavljen, što će makar koliko značiti njegovoj porodici, naveo je Modić.

U građevinarstvu u Srbiji, međutim, upozorio je on, veliki je broj neprijavljenih radnika, bez ikakvog osiguranja, što zbog nesavesnih poslodavaca, ali i pojedinih radnika koji ne žele da budu prijavljeni kako bi im zarade bile malo veće.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.