Nikad dovoljno zaštite na radu

VIDEO K9: Još nije poznat tačan uzrok nesreće u kojoj je u petak poginuo radnik na gradilištu "Pupinove palate". U Sindikatu građevinarstva Vojvodine i Novog Sada kažu da su nesreće u ovoj branši moguće uprkos svim predostrožnostima koje preduzimaju i radnici i poslodavci.

0
301

Pedesetčetvorogodišnji radnik poginuo je u petak pri padu sa 12. sprata zgrade u izgradnji na Bulevaru Mihajla Pupina, a njegovo telo je pronađeno u otvoru predviđenom za lift u objektu.

U Sindikatu građevinarstva Vojvodine i Novog Sada napominju da je reč o iskusnom radniku koji je bio zaposlen za podizvođača radova iz Zvornika.

“Izašla je inspekcija rada, iz Ministarstva unutrašnjih poslova, tužilac, obavili su uviđaj i tek treba da se da završni izveštaj o tome kako se i šta se desilo”, rekao je Josip Modić, predsednik Sindikata građevinarstva Vojvodine i Novog Sada.

Investitora ovog objekta, odnosno gradilište, prema Modićevim rečima, nekoliko puta je obilazila inspekcije rada, predstavnici Sindikata građevinarstva i on lično.

“To je jedno od najuređenijih i najbezbednijih ne samo u Novom Sadu, nego i u celoj Srbiji. Maksimalno daju na bezbednost rada, na zaštitu radnika, HTZ opreme, imaju procenu rizika na radnom mestu uređen”, rekao je Modić.

Nesreće na gradilištima dešavaju se i u najuređenijim državama, naveo je Modić, a izveštaj nadležnih službi pokazaće šta je bio uzrok tragedije na Bulevaru Mihajla Pupina 4.

“Uvek treba biti oprezan, bez obzira koliko je čovek iskusan. Znači i onaj najiskusniji vozač, koliko god da je siguran u sebe, mora uvek da bude oprezan, jer nikad se ne zna. Takav je posao, rizičan je i mora se uvek biti maksimalno oprezan, koristiti sve mere zaštite na radu”, kazao je Modić.

U ovom tragičnom slučaju radnik je bio prijavljen, što će makar koliko značiti njegovoj porodici, naveo je Modić.

U građevinarstvu u Srbiji, međutim, upozorio je on, veliki je broj neprijavljenih radnika, bez ikakvog osiguranja, što zbog nesavesnih poslodavaca, ali i pojedinih radnika koji ne žele da budu prijavljeni kako bi im zarade bile malo veće.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.