Nije sve zbog rata u Ukrajini

VIDEO K9: Stalna poskupljenja i povremene nestašice obeležile su postizborni period u Srbiji ove godine, uz obećanja o rastu plata i penzija, tenzije na Kosovu i Metohiji i upozorenja da nas čeka teška zima. Da li je sve to posledica samo rata u Ukrajini, u našoj emisiji Otvoreni ekran govorio je Saša Vujić, predsednik Pokrajinskog odbora Zdrave Srbije.

0
46

Nakon nestašice šećera i ograničenja njegove prodaje potrošačima u Srbiji, slična situacija trenutno je sa mlekom.

Ministar poljoprivrede, Branislav Nedimović, izjavio je da je reč o kratkoročnoj nestašici uzrokovanoj time što prerađivači gledaju da ga prodaju skuplje u zemljama okruženja.

Govoreći o ovom problemu, predsednik Pokrajinskog odbora Zdrave Srbije Saša Vujić, rekao je da, kada je reč o aktuelnoj nestašici mleka, ona posledica dugogodišnjih problema u našoj zemlji.

Opština Čajetina je, kako je naveo, imala taj problem pre desetak godina, koji je rešen osnivanjem javnog preduzeća Mlekara u kojoj su akcionari bili stočari iz ove optine kojima na taj način niko nije mogao da diktira cenu mleka.

Ovaj model može da se preslika na državni nivo, smatraju u Zdravoj Srbiji, osnivanjem zem-zadruga koje bi bile akcionarska društva u kojima bi mali akcionari bili poljoprivrednici koji će svakako znati šta da urade.

U Srbiji se navodnjava svega 6% poljoprivrednih površina, naveo je Vujić, i očigledno je da su potrebne investicije u ovoj oblasti, kao i davanje povoljnih kredita i subvencija ratarima za ulaganje u sisteme za navodnjavanje, što je neophodno i zbog klimatskih promena, ukoliko želimo da proizvodimo dovoljno hrane za naše građane i za izvoz.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.