Ni jedna žrtva više!

VIDEO K9: Treću godinu za redom u našoj zemlji obeležavamo 18. maj kao Dan sećanja na žene žrtve nasilja. Podaci za poslednje 2 decenije govore o više od 300 ubijenih žena i više od 400 dece, koja su ostala bez majki.

0
47

Od početka ove godine je u Srbiji, prema evidenciji Mreže Žene protiv nasilja i Autonomnog ženskog centra, u porodično-partnerskom nasilju ubijeno najmanje 6 žena.

U poslednjih 20 godina ubijeno je više od 300 žena i više od 400 dece su ostala bez majki. Ubice su najčešće partneri, a najveći broj ubistava počinjen je vatrenim oružijem i nožem. Brojke mogu biti i veće, jer su podaci prikupljani iz medijskih izveštaja, a zvanična statistika o broju femicida ili ubistava žena u Srbiji još ne postoji.

Ona je istakla da je u sprečavanju porodičnog nasilja i femicida najvažnija pravovremena i sveobuhvatna reakcija nadležnih službi u trenutku kada se žena obrati za podršku, kao i saradnja sa organizacijama poput .

Na činjenicu da ne postoji zvanična statistika o broju femicida upozorio je i Pokrajinski zaštitnik građana koji je iz medijskih izveštaja došao do podataka da je u 2019. godini ubijeno najmanje 27 žena u porodično-partnerskom odnosu.

Najveći broj žrtava, njih 19, ubijeno je od strane sadašnjeg ili bivšeg partnera, a svaka četvrta žena je u ranijem periodu prijavljivala nasilje u porodici. U dva slučaja, ubica je u trenutku ubistva imao izrečenu meru zabrane kontaktiranja i prilaska žrtvi.

Nacionalni Dan sećanja na žene žrtve nasilja u porodici obeležavamo od 2017, na osnovu Odluke Vlade Srbije. Odluka je doneta na inicijativu Mreže Žene protiv nasilja i koju je potpisima podržalo 8.000 građanki i građana u 25 gradova, kao i na zvanični predlog Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost.

Povod za pokretanje inicijative bili su zločini počinjeni 2015, kada je tokom samo tri dana, od 16. do 18. maja, u Velikoj Plani, Kanjiži, Čačku i Beogradu, ubijeno 7 žena.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.