“Neznatna” promena poreza na imovinu u Novom Sadu

VIDEO K9: Gradsko veće Novog Sada donelo je odluku o visini poreza na imovinu za narednu godinu, a kako je danas saopšteno iz Kabineta gradonačelnika, povećanje cena je "neznatno", ako se uzme u obzir da se porez plaća kvartalno.

684

U nominalnim iznosima rast poreske obaveze za uplatu po cenama za 2017. godinu u odnosu na 2016. godinu je zanemarljiv, posebno ako se ima u vidu obaveza kvartalnog plaćanja poreza, što u konkretnom slučaju znači povećanje poreske obaveze u iznosu od 11 do 25 dinara po kvartalu, navodi se u saopštenju upućenom iz Gradske kuće.

Saglasno odredbama Zakona o porezima na imovinu, prosečnu cenu kvadratnog metra odgovarajućih nepokretnosti po zonama utvrđuje jedinica lokalne samouprave donošenjem akta nadležnog organa na osnovu cena ostvarenih u prometu odgovarajućih nepokretnosti po zonama za kalendarsku godinu za period 01. januar – 30. septembar.

Kao primer u Gradskoj kući navode stan površine 50 m2, star 10 godina u
I zoni koja obuhavata pretežno Centar, Limane, Grbavicu i Rotkvariju
II zoni gde su Novo naselje, Detelinara, Podbara, Salajka i deo Telepa,
III zoni koja obuhvata deo Telepa, Klisu, Adice, Futog, Veternik, Sajlovo, delove Petrovaradina i Sremske Kamenice:

 

porez-tabela-primer

U ove dve zone cene kvadrata nisu menjane. Podsetimo, poslednji put visina poreza je menjana 2014. godine. Podaci Poreske uprave pokazuju da je procenat naplate poreza u 2015. godini bio 90 odsto, dok poslednji podaci za ovu godinu pokazuju da je u 2016. naplativost 80 odsto.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.