Neznana sudbina nestalih beba

VIDEO K9: Afera nestalih beba iz porodilišta u Srbiji aktuelna je decenijama u našoj zemlji, ali se na rešavanju ovog problema nije daleko odmaklo, podsetila je Ana Pejić, sekretarka Udruženja roditelja nestalih beba Vojvodine u emisiji Otvoreni ekran. Razlog zato, kako je rekla, jeste nedostatak političke volje da se takvo nešto učini.

0
355

Prema nekim tvrdnjama, u Srbiji je u poslednje četiri decenije nestalo oko 10.000 beba, ali se ne zna ni približno tačan broj jer ozbiljne istrage u ovim slučejevima kod nas nije bilo, kažu u Udruženju roditelja nestalih beba Vojvodine.

“Jedna naša majka je dobila od statistike podatak da je 240.912 beba proglašeno mrtvim u periodu od 60-ih dO 2000. godine, znači, za 40 godina. Sumnja se da je bar pola lažirano. Znači, tačan broj nikada niko nije saznao, niti želi da zna. Od momenta pojave bebi afere do danas, niko se nije usudio da proba da na nekinačin  izbroji kolika je to cifra”, navela je Pejić.

Krađa beba u porodilištima širom Srbije bila je deo organizovanog kriminala, po uzoru na slične koje su se dešavale i u drugim državama, poput Španije, Portugala ili Argentine, uverena je Pejić, a roditelji su počeli da sumnjaju zbog niza nepodudarnosti u dokumentaciji koju su dobijali, ili su kasnije sami dolazili do nje, o smrti svoje novorođenčadi.

Majke koje su ostale na ovaj način bez svoje dece, prema njenim rečima, prevarene su od svojih lekara, u svojim bolnicama, od svoje države kojoj su plaćale porez i doprinose za lečenje.

Nakon što se totinjak roditelja sa svojim dokazima obratilo Evropskom sudu za ljudska prava, od Srbije je zatraženo da reši taj problem.

Roditelji u ovom udruženju su uvereni da postoji mogućnost da dođu do svoje dece, što im je i osnovni cilj, uz želju da na kraju svi počinioci u tom lancu, kako je rekla Pejić, organizovanog kriminala, budu kažnjeni.

“Mi smo svi vodili svoje lične istrage i zajedničkei mnogo toga znamo. Ali na žalost, ne znamo šta ćemo s tim saznamnjima. Ja mnoge stvari ne smem da kažem na televiziji, ali nemam ni gde da kažem u ovoj državi. Lepo bi bilo da ja sad ovo uzmem, pa da imam državu, kao što nemam, odnosno institucije, pa da odem tamo, predam, pa da neko vrši istragu, analizu, sasluša me i tako dalje, lepo bi to bilo i to traži Evropa od Srbije. Ali ovde nema političke vojlje za sprovođenje tako nečega”, naglasila je Pejić.

Osnovni razlog za to je, uverena je Pejić, jer su ljudi koji su umešani u ovu aferu bili veoma moćni, a to su i danas, kao i njihovi potomci.

Roditelji, međutim, zaključila je ona, neće odustati sve dok ne dobiju konačan i istinit odgovor na pitanje šta se desilo s njihovom decom.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.