(Ne)zdrava voda Temerinska

VIDEO K9: Ekološka inicijativa Temerin još uvek očekuje odgovor od Ministarstva zdravlja o tome da li bi nadležne institucije morale da daju javno upozorenje građanima ove opštine da voda koju konzumiraju iz vodovoda nije zdravstveno ispravna.

0
50

Temerin je jedna od vojvođanskih opština u kojima je voda iz vodovoda “obogaćena” arsenom i od 2003. zabranjena za piće, prema standardima SZO koja je ograničila dozvoljenu količinu arsena na 0,01 miligram u litru.

Građani ovde uglavnom kupuju vodu za piće, a mnogi konzumiraju i vodu iz arterske česme koju smatraju lekovitom.

Ekološka inicijativa Temerin je pre dva meseca uputila kabinetu ministarke zdravlja Danici Grujičić zahtev za slobodan pristup informacijama od javnog značaja o pijaćoj vodi na području ove opštine, na koji još nisu dobili odgovor.

Pošto odgovor od Ministarstva zdravlja nisu dobili u zakonskom roku, žalili su se Povereniku za informacije od javnog značaja. Povod za pitanje je bila anketa koju je Inicijativa pre nekoliko meseci sprovela među sugrađanima o vodi iz javnog vodovoda koja je pokazala da Temerinčani uglavnom nisu dovoljno informisani o ovom problemu koji se tiče njihovog zdravlja.

Pre godinu dana, podsetio je Nemanja Obradović, opštinski i čelnici lokalnog javnokomunalnog preduzeća najavili su izgradnju fabrike vode za dve godine.

Osim arsenom, kao i u većini mesta u Vojvodini, voda u Temerinu je zagađena i dugim opasnim jedinjenjima, a dodatni problem predstavlja i nedostatak kanalizacije zbog čega otpadne vode iz oko 9.000 domaćinstava odlaze u septičke jame i dospevaju u zemljište i podzemne vode, kazao je Obradović.

On je naveo i da oko 70% vodovodne mreže u Temerinu, građene sedamdesetih i osamdesetih godina prošlog veka, prema studiji Arhitektonskog fakulteta, mora biti zamenjeno zbog rđe i azbestnih cevi, tako da, ako bi fabrika vode i sutra bila izgrađena, do građana stizala voda koja nije zdravstveno ispravna.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.