Nezavisna novinarska udruženja traže podršku Evropskog parlamenta zahtevima Maje Pavlović

VIDEO K9: Direktorka i vlasnica Kanala 9 Maja Pavlović započela je treću nedelju štrajka glađu ispred zgrade Predsedništva u Beogradu, još uvek bez naznaka da će biti primljena kod predsednika Srbije Aleksandra Vučića. U međuvremenu, njene zahteve sve glasnije podržavaju nezavisna novinarska udruženja i brojne druge organizacije.

107

Maja Pavlović i danas je ispred zgrade Predsedništva u Beogradu, u štrajku glađu koji je po 12. avgusta započela po treći put.

U njenim naporima da na zakonit način obezbedi opstanak svoje televizije, u međuvremenu, ponovo se oglasilo Udruženje novinara Srbije koje je ovaj put pozvalo međunarodne novinarske organizacije da podrže njene zahteve, dok su Nezavisno udruženja novinara Srbije, Nezavisno društvo novinara Vojvodine i Lokal pres podršku za Maju Pavlović zatražili od Evropskog parlamenta.

U pismu koje je Udruženje novinara Srbije (UNS) u subotu uputilo Međunarodnoj i Evropskoj federaciji novinara (IFJ i EFJ) traži se da ove organizacije podrže zahteve vlasnice Kanala 9 da se naknade, koje plaćaju regionalne televizije, usklade sa njihovim prihodima, kao i da je primi predsednik Srbije Aleksandar Vučić. UNS je u pismu naveo i da je zabrinut za zdravlje Maje Pavlović i da smatra da bi razgovor s predsednikom države pomogao u rešavanju ove situacije.

Zahtevi Maje Pavlović, navodi se u pismu UNS-a, su da sudovi efikasno reše sporove koje je pokrenula, a u vezi sa previsokim tarifama SOKOJ-a, OFPS-a, REM-a i ETV-a zbog kojih njenoj televiziji, posle 20 godina rada, preti gašenje.
UNS je u pismu naveo da problemi, zbog povećanja iznosa naknada, Kanala 9 i drugih regionalnih televizija datiraju od 2014, kao i zbog digitalizacije 2015. godine kada su sve lokalne televizije, iako to nisu tražile, postale regionalne, što je višestruko uvećalo njihove troškove distribucije signala.

U sapštenju koje su Nezavisno udruženja novinara Srbije, Nezavisno društvo novinara Vojvodine i Lokal pres uputili predsedniku Odbora za spoljne poslove Evropskog parlamenta Dejvidu Mekalisteru, koji je u poseti našoj zemlji, zatražili su da podrži Maju Pavlović koja štrajkuje glađu zbog, koko je navedeno, “nerazumnih propisa i rešenja državnih organa koji onemogućavaju normalan rad lokalnim i regionalnim RTV emiterima, kao i da utiče na njegove domaćine da se taj problem reši”.

U njemu se ističe i “da bi se rešavanjem njenih zahteva značajno olakšao ekonomski položaj lokalnih i regionalnih RTV emitera, posebno onih sa nezavisnom uređivačkim politikom koji objektivno, kritički nepristrasno i svestrano informišu građane”.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.