Nezavidan položaj Romkinja

VIDEO K9: Mesec dana aktivizma i podržavanja prava Roma prilika je za okrugli sto sa temom ,,Položaj Romkinja u Srbiji'' koji je danas organizovao Pokrajinski zaštitnik građana. Diskriminacija Romkinja, kao žena i kao pripadnica ove nacionalne zajednice je evidentna, a mere na sprečavanju ove diskriminacije u našem društvu još uvek su nedovoljne, jedna je od ocena sa ovog skupa.

0
452

4. april je dan kada se kod nas posvećuje posebna pažnja položaju Romkinja kao ravnopravnih članica našeg društva.

U tom cilju održan je okrugli sto na kojem se razgovaralo o tome kako poboljšati njihov položaj u društvu.

“Akcenat ćemo ove godine staviti o našem radu na praćenje prava i na konzumiranje prava na obrazovanje, na zapošljavanje i na zdravstvenu zaštitu, odnosno, na ostvarivanje osnovnih vidova zdravstvene zaštite posebno jedne vunrabilne grupe, a to su žene Romkinje koje zaista imaju sva prava da putem afirmativnih mera dođu do recimo prava na obrazovanje, prava na zdravstvenu zaštitu i da mi kroz ostvarivanje naših nadležnosti, praćenje realizacije ljudskih prava dođemo do jednog boljeg sutra”, naveo je prof. dr Zoran Pavlović, Pokrajinski ombudsman.

Međunarodni dan Roma obeležavan je ne samo kao događaj sam po sebi, već kao mera rezultata koji su postignuti na unapređenju njihovog položaja u našem društvu.

U mnogim sferama romske zajednice nema pomaka, a ponajmanje, kako se čulo naskupu, u domenu koji se odnosi na nasilju nad Romkinjama, koje su višestruko diskriminisane.

“Sa druge strane imamo značajan broj obrazovanih Romkinja, veoma sam ponosna što na Univerzitetu u Novom Sadu za ovih 30 godina svaki put nanovo kada je Dan Roma mi saopštavamo koliko je to koje su diplomirale, pa onda na osnovnim studijama, na master, na doktorskim studijama da bismo došli do zaključka da one uopšte nisu zaposlene”, navela je prof. Svenka Savić, emeritus UN u Novom Sadu.

Poražavajuće je, međutim, ocenila je ona, da upravo te obrazovane Romkinje odlaze iz zemlje u kojoj su stekle obrazovanje zbog nemogućnosti da se zaposle.

“Ono što jeste veliki izazov pred nama je zapošljavanje i tu ćemo zajedno sa nacionalnom službom za zapošljavanje razvijati nove mehanizme, jer Romi jesu prepoznati kao teža kategorija za zapošljavanje, ali mislimo da bi trebalo dati prednost licima koja su završila fakultete”, kazao je Nenad Ivanišević, predsednik Saveta za poboljšanje položaja Roma i Romkinja.

Uz pomoć Evropske unije biće oformljena regionalna radna grupa za izradu metodologije o tome koliko se novca troši na rešavanje problema Roma. Ivanišević je naveo da Srbija danas nema takvu metodologiju koja bi pokazala koliko se tačno sredstava troši na njihove potrebe.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.