Nezaštićeni “zaštićeni stanari”

VIDEO K9: Zakon iz 2016. godine doveo je zaštićene stanare u nezavidnu situaciju, a zbog visokih kirija mnogima od njih sledi i gubitak stanarskog prava, rekla je u emisiji Otvoreni ekran Snežana Mirković, članica Upravnog odbora Udruženja korisnika stanova u privatnom vlasništvu.

0
333

Pravo na uživanje privatne svojine jedno je od osnovnih ljudskih prava prema Opštoj deklaraciji o ljudskim pravima Ujedinjenih nacija.

Nekoliko hiljada domaćinstava u Srbiji, nosioca stanarskog prava ili zakupaca stanova na neodređemo vreme, takozvanih zaštićenih stanara poslednjih godina, međutim, žive u strahu da ne ostanu na ulici.

“Stanarsko pravo koje smo koje smo mi svi dobili, bilo na nacioanlizovanom, bilo na privatnom vlasništvu, bilo od neke firme, bilo od države, bilo je izjednačeno. U jednom trenutku, 1992. godine, tri kategorije dobijaju pravo otkupa, osim kategorije kod privatnih vlasnika. Zašto, veliko pitanje? To niko nikada nije umeo nama da objasni, zašto smo mi postali odjednom građani drugog reda”, navela je Mirković.

Do 1992. godine, kako je istakla imali su sva prava kao i ostale kategorije, kao i baveze, uključujući i nemogućnost konkurisanja za stan u preduzećima u kojima su tada bili zaposleni, jer su se vodili kao stambeno obezbeđeni.

“Drugo, ima još jedna gora kategorija. Vi ste mogli tim stanom da raspolažete kao i svi ostali, mogli ste da ga menjate. To se dešavalo, mi imamo u udruženju ljude koji su svoje društvene stanove ili one koje su dobili od firme, menjali za privatne, jer je bili potpuno isto. Sada se dešava da ti ljudi čekaju, šta, da izađu na ulicu”, kazala je Mirković.

Udruženje je do sada podnelo nekoliko stotina zahteva za ocenu ustavnosti novog zakona iz 2016. godine, navodi Mirković, koji im je ukinuo ono malo prava preostalih nakon 1992. i koji im preti kroz tri ključne stvari da ostanu bez krova nad glavom – kroz odredbe o preseljenju i iseljenju, o kvadratri prema broju članova domaćinstva i o kirijama.

“Najgora stvar, znači, dve godine je kao bila pauza, došlo se do nekih enormnih kirija. Naime, neki koeficijent, koji nikome nije jasan, ko ga je odredio i na osnovu čega, kirije su poskupele u proseku od 120 do 200 posto”, istakla je Mirković.

Kirije plaćaju direktno vlasnicima stanova za koje mnogi od njih, kako kaže, ne znaju ni ko su. Mnogi članovi udruženja, kako je navela, ostaju bez mogućnosti da plaćaju enormne kirije, zbog čega će najverovatnije ostati bez stanarskog prava koje gube posle treće neplaćene stanarine.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.