Nezaštićeni od nasilja u onlajn prostoru

VIDEO K9: Razvoj onlajn prostora doneo je i nove oblike nasilja od kojih je neke teško i prepoznati kao takve. O tome je, između ostalog, bilo reči i na tribini "Seksualno nasilje u onlajn prostoru", koju je, u okviru Festivala mentalnog zdravlja, održao SOS ženski centar.

0
5

Digitalni kanali komunikacije sve češće se koriste za zastrašivanje, pretnje ili tzv. osvetničku pornografiju.

Osim putem društvenih mreža, skoro svi vidovi nasilja postali su deo svakodnevnih sadržaja i drugih elektronskih medija.

Žrtve jesu zaštićene zakonom i institucije nastoje da rade svoj posao, ali ne smeju izostati ni prevencija, zaštita i podrška.

Važan je razgovor, kako između žrve, njene porodice i podrške, tako i javni na ovu temu, o čemu je bilo reči i na nedavno održanoj tribini “Seksualno nasilje u onlajn prostoru” SOS ženskog centra.

Digitalno nasilje prelazi i u ralni prostor, navodi Ivana Perić psihološka savetnica SOS ženskog centra, jer je ono samo jedan od oblika na koji nasilnici nastavljaju zlostavljanje svojih žrtava.

Osnovna preporuka u slučaju bilo kakvog, pa i onlajn nasilja je da se ono prijavljuje policiji, jer je svaki oblik nasilja krivično delo, kazala je Perić.

Različiti oblici nasilja često u svesti žrtve, a i dela javnosti, još uvek nisu dovoljno prepoznati kao nasilje, zbog čega su i važne tribine, razgovori i medijski sadržaji koji će doprineti bržoj reakciji sistema i procesuiranja u slučajevima bilo kakvog zlostavljanja.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.