Nezadovoljstvo stavom Vrhovnog suda

VIDEO K9: Nakon što je Vrhovni kasacioni sud dopunio svoj stav iz 2018. godine o naplati troškova obrade kredita, pre svih glas su digli advokati. U Advokatskoj komori Vojvodine kažu da ova dopuna ima negativan uticaj na garantovana ljudska prava i da se, na taj način, povlađuje krupnom kapitalu i bankama.

0
37

Vrhovni kasacioni sud pre nekoliko dana dopunio je svoj stav iz 2018. godine koji se tiče naplati troškova obrade kredita. Prema ovoj dopuni, banke nisu u obavezi da obrazlažu strukturu troškova kredita.

Negodovanje na ovaj stav prvo su iskazali advokati i pravnici koji su u ponedeljak protestovali ispred zgrade Vrhovnog kasacionog suda u Beogradu.

Vanrednu sednicu Upravnog odbora održala je juče i Advokatska komora Vojvodine. Oni su izašli sa stavom da je Vrhovni kasacioni sud napustio svoju dosadašnju ustaljenu praksu i stvorio konfuziju i pravnu nesigurnost.

Na taj način, navodi predsednik Advokatske komore Vojvodine, Vladimir Beljanski, pogoduje se interesima krupnog kapitala i banaka, a na uštrb prava građana jer je time, kako kaže, uskraćeno pravo na pravnično suđenje. Takođe, naglašava on, postoje i određeni vanpravni elementi u celoj situaciji.

U toku su pregovori predstavnika Advokatske komore Srbije s predstavnicima Vrhovnog kasacionog suda. Beljanski navodi da ima prostora za pojašnjenje dopunskog stava Vrhovnog kasacionog suda, koji je, kako kaže, u određenim delovima nejasan.

Advokatske komore Srbije i Vojvodine nisu organizovale protest održan u ponedeljak. Beljanski kaže da on pozdravlja ovaj način izražavanja nezadovoljstva situacijom, ali osuđuje nasilno delovanje i naglašava da ne isključuje ni novi protest u organizaciji advokatskih komora ukoliko ne budu otklonjeni problemi i ne bude postignut dogovor s predstavnicima Vrhovnog kasacionog suda.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.