Nezaboravljena “Lonina pisma”

VIDEO K9: "Lonina pisma" jedan je od nezaboravnih koncerata kojima su Novosađani, premijerno u Srbiji, imali priliku da prisustvuju u godini titule Evropske prestonice kulture.

0
75

“Lonina pisma” je delo premijerno izvedeno u Londonu 2017. godine, a srpsku premijeru doživelo je 5. decembra u Sinagogi u organizaciji i pod pokroviteljstvom Jevrejske opštine Novi Sad.

Ciklus pesama “Lonina pisma” delo je britanskog kompozitora Ronalda Korpa za mecosopran, gudački kvartet i klavir, koje su izveli prvakinja Opere Srpskog narodnog pozorišta Jelena Končar, gudački kvartet TAJJ i pijanistkinja Dina Šuklar Vizike, uz naratora Predraga Momčilovića, glumca SNP-a.

Loni Rabl Frenkl bila je Jevrejka iz Berlina, koje je pobegla iz nacističke Nemačke u Amsterdam i tamo otvorila Cafe de Paris, koji postaje značajno mesto okupljanja evropskih Jevreja toga doba. Dvanaest dana nakon početka Drugog svetskog rata, u Engleskoj je rođen njen prvi unuk Piter, kojem Loni redovno piše tokom narednih pet godina, kao i njegovoj majci, svojoj kćerki, čak i nakon što je 10. maja 1940. Hitler napao Holandiju.

Loni su nacisti deportovali 1943. godine, prvo u Vestbork tranzitni kamp, potom u Terezienštat i konačno u koncentracioni logor Aušvic, gde je 14. oktobra 1944. ugušena u gasnoj komori.

Decenijama kasnije, njen unuk Piter, nakon što mu je majka preminula, pronalazi u njenoj ostavštini dugo čuvana Lonina pisma te ih, potresen, prevodi ih na engleski jezik i na njih skreće pažnju svom prijatelju, kompozitoru Ronaldu Korpu, koji komponuje ciklus pesama „Lonina pisma“.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.