“Nevidljivi” radnici u kulturi

VIDEO K9: Veliki broj zaposlenih u kulturi ostao je nevidljiv merama vlade za prevazilaženja finansijskih teškoća nastalih usled posledica epidemije, što je nateralo kulturne poslenike da se samoorganizuju i osnuju Fond solidarnosti za svoje najugroženije kolege.

13

Istraživanje Centra za empirijske studije kulture Jugoistočne Evrope pokazalo je da je pandemija novog korona virusa ostavila bez posla i prihoda veliki broj radnika u delatnostima kulture.

Oni su izostavljeni i u merama Vlade Srbije i ostalih državnih nivoa donesenih za prevazilaženja finansijskih teškoća nastalih usled posledica epidemije, što je bio razlog osnivanja Fonda solidarnosti kulturnih radnika i radnica Srbije koji je ustanovljen 3.  jula, kažu u Savezu udruženja likovnih umetnika Vojvodine.

Namera je, kako je rekao, da se kroz Fond solidarnosti animiraju i ostala reprezentativna udruženja, zbog čega će uskoro biti pokrenuta kampanja kroz koju će građani i pravna lica biti pozvana da daju svoj doprinos uvećanju Fonda.

U ovoj godini procenat izdvajanja za kulturu iz budžeta Srbije pao je sa 0,73 na 0,49%. Postoji, kako je naveo, čitav spektar ljudi koji zaposlenih u kulturi nije vidljiv niti evidentiran u ovom kriznom periodu.

Država je u ovom slučaju zakazala, rekao je Pantelić, tako da im je preostalo da se sami izbore za ovu vrstu finansijske podrške koleginicam i kolegama koji su najteže pogođeni krizom.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.