“Neutralno” o kulturi

VIDEO K9: Povodom Dana pobede nad fašizmom u našem gradu je održana i konferencija na kojoj su predstavljene različite evropske prakse o održivosti kulturnih prostora. Bila je to prilika i da naša javnost sazna šta je do sada urađeno na projektu Novi Sad - Evropske prestonice kulture 2021.

0
284

Rezultati rada na realizaciji projekta Novi Sad – Evropske prestonice kulture, koji su postignuti u prvoj godini, predstavljeni su javnosti na konferenciji pod nazivom “Neutralno”.

“Danas već imamo neke očigledne i vidljive stvari, pre svega da su počeli radovi na budućem Youth Creative Polis-u, omladinskom kulturnom habu, kako god to nazvali, omladinskom kulturnom gradu, a to je na prostoru nekadašnje kineske četvrti, što je za mene od izuzetnog značaja za grad NS, ne samo za projekat 20/21, omladinske prestonice Evrope, nego za buduće generacije da podižu kvalitet”, rekao je Miloš Vučević, gradonačelnik Novog Sada.

Rekonstrukcija Kineske četvrti je, prema njegovim rečima, pre svega bitna za mlade ljude, kulturne poslenike i nevladine organizacije koji će u ovom prostoru imati uslove za realizaciju svojih projekata.

“Novi Sad sigurno nije u svojoj novijoj istoriji doživeo, dakle posle 300 godina sređuje se podgrađe Petrovaradinske tvrđave, posle 200 godina sređuje se industrijsko nasleđe Svilare, koja će postati kulturna stanica. Posle 100 godina ulazite u sređen prostor Petra Drapšina tzv. Kineske četvrti, posle više od 100 godina Muzička škola dobija svoje stalno prebivalište, posle 70 godina uži centar grada, Trg Slobode, Pozorišni trg i Ulica kralja Aleksandra dobijaju svoj novi izgled”, nabrojao je Nemanja Milenković, direktor Fondacije Novi Sad 2021.

Na skupu su najavljene i aktivnosti koje predstoje u narednom periodu. Biće renovirana Baletska škola, a grad će po prvi put dobiti svoju Koncertnu dvoranu, istakao je Milenković i dodao da je u planu da do kraja 2021. bude sređeno više od 40 objekata.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.