Neuklonjeni radioaktivni gromobrani

VIDEO K9: U Novom Sadu na različitim lokacijama još uvek postoje radioaktivni gromobrani iako su odavno istekli svi zakonski rokovi za njihovo uklanjanje.

0
441

Prošla je i peta godina od kako je istekao zakonski rok za zamenu svih radioaktivnih gromobrana u Srbiji.

U Novom Sadu ih je trenutno 35 koji se većinom nalaze na napuštenim preduzećima i najviše ih je na Satelitu i Podbari.

Gradski odbor Demokratske stranke Srbije u maju prošle godine je pokrenuo kampanju kako bi animirao javnost o ovoj opasnosti i izvršio pritisak na lokalne vlasti da radioaktivne gromobrane uklone iz Novog Sada.

“Evo posle godinu dana intenzivne kampanje pod nazivom Ukloni ih došli smo do toga da u decembru prošle godine bude usvojen Zakon o radijacijskoj sigurnosti i nuklearnoj bezbednosti gde je članom 249 predviđeno da lokalna samouprava bude nadležna da ukloni sve gromobrane sa svoje teritorije gde ne postoji vlasnik”, rekao je Bojan Radojević iz DSS, inicijator kampanje.

I u prethodnom zakonu se, kako je naveo, podrazumevalo uklanjanje radioaktivnih gromobrana, ali je problem bio u tome što se nije znalo ko je vlasnik parcela na kojima se nalaze sporni gromobrani. Novi zakon podrazumeva i mapiranje radioaktivnih gromobrana u Novom Sadu, a studiju je sproveo Departman za fiziku Prirodno-matematičkog fakulteta.

“Po toj studiji ima 35 tih štetnih uređaja na teritoriji Novog Sada, a uvidom u taj spisak može se videti da većinu čine oni na propalim industrijskim objektima. Samim tim, Noovi Sad, lokalna samouprava je nadležna da te radioaktivne gromobrane ukloni”, kazao je Radojević.

Uvidom u lokacije na kojima se nalaze, kako je rekao, očigledno je da Novi Sad hitno mora da ukloni oko 25 ovih zabranjenih uređaja, dok preostale treba da uklone vlasnici objekata i parcela na koje su radioaktivni gromobrani postavljeni.

Štetno zračenje radioaktivnih gromobrana, ističe Radojević, predstavlja konstantnu opasnost za stanovništvo i okolinu.

“Američko društvo za zaštitu od kancera je ustanovilo da niska doza radioaktivnosti izaziva 41 vrstu kancera, tako da se uopšte ne treba da se bavimo time. Radioaktivni gromobrani su proglašeni za štetne, a rok za njihovo uklanjanje je odavno istekao i neophodno ih je što pre ukloniti kako ne bi imali dalje probleme”, naveo je on.

Kako bi podigli svest sugrađana o štetnosti ovakvih uređaja, u okviru kampanje Ukloni ih prošlog petka je organizovala i edukativnu biciklističku turu pod nazivom Tur de Rag u kojoj su učesnici obilazili lokacije na kojima se nalaze radioaktivni gromobrani. Kao posebno opasan, Radojević je upozorio na radioaktivni gromobran koji se nalazi na Futoškom putu kod zgrade Noviteta.

“Najveći problem je u slučajevima kada uređaji nisu više u pozicijama u kojima su bili na početku, kao što je slučaj i ove u Novitetu, gde je sam uređaj iskrivljen i izgleda kao da će pasti svakog momenta, tako da taj materijal zrači ne u nebo gde bi trebalo, nego u okolinu, građane, objekte i sve što se nalazi u okolini”, smatra Radojević.

Detaljna mapa svih radioaktivnih gromobrana, kako je rekao, nalazi se na sajtu www.ukloniih.rs, gde se građani mogu informisati o njima, ali i o narednim akcijama u okviru ove kampanje, kojih će, kako je istakao Radojević, u narednom periodu biti još više, kako bi podstakli nadležne da radioaktivne gromobrane uklone sa područja Novog Sada u što kraćem roku.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.