NETANIJAHU: JEVREJSKI NAROD JE JAK JER JE UJEDINJEN

644

Izraelski premijer Benjamin Netanijahu objavio je povodom jevrejske Nove godine video poruku na engleskom jeziku, apelujući na jevrejske zajednice širom sveta da nastave da podržavaju Izrael i obećavši zauzvrat podršku njima.

On je istakao da je jevrejski narod jak, jer je ujedinjen.

– Nema summnje da će jevrejske zajednice nastaviti da stoje uz Izrael kao što će Izrael nastaviti da bude za jevrejski narod svuda – rekao je Netanijahu naglasivši da je jevrejsko jedinstvo glavni deo kolektivne snage. Jevreji su prkosili zakonima istorije.

On je dodao da je Izrael napredovao u mnogim oblastima, ali da još postoje mnogi izazovi sa kojima se mora suočiti, najhitnije sa sukobom u Siriji.

Premijer Izraela je ponovio da njegova zemlja nije umešana u sirijski gradjanski rat ali da će odlučno delovati da zaštiti svoj narod.

Netanijahu je pomenuo i Iran i nastavak razvoja nuklearnog programa te zemlje koji, kako je rekao, nastavlja da preti Izraelu, regionu Bliskog istoka i celom svetu.

– Ne možemo dozvoliti da najopasniji svetski režim dodje do najopasnijeg oružja na svetu. Moraju biti zaustavljeni – kazao je Netanijahu.

Osvrćući se na Palestince istakao je važnost trajnog mira sa njima, objasnivši da je izazov napredovanje ka miru i održavanje bezbednosti.

Rekao je da neće potpisati mirovni sporazum koji se slavi dva minuta, a onda propadne, već da mir mora biti stvaran i trajati.

– U regionu koji pati od nasilja i haosa bez presedana, mi smo oaza demokratije, stabilnosti tolerancije i slobode – rekao je izraelski premijer i poželeo Jevrejima u celom svetu praznik bezbednosti prosperiteta i mira.

– Šana tova u metuka – znači dobra i slatka Nova godina – rekao je Netanijahu  izrazviši nadu da će se to ispuniti.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.