“Net patrole” za sigurniji internet

VIDEO K9: Povodom Dana sigurnijeg interneta Fondacija Tijana Jurić i Telenor fondacija zvanično su okončali jednogodišnji projekat „Bezbednost i odgovornost“ tokom kojeg su o sigurnosti na internetu edukovali decu, kao i njihove nastavnike i roditelje.

0
17

Prema istraživanju fejzbuka, više od polovine stanovnika naše planete svakodnevno koristi internet koji je, uz sve svoje dobre strane i pogodna platforma za širenje lažnih vesti, manipulacija, kao i raznih vrsta zlostavljanja. Žrtve su neretko oni najmlađi.

Za Fondaciju Tijana Jurić, Dan sigurnijeg interneta, jedan je od najvažnijih, navodi osnivač Igor Jurić. Prošle godine, zajedno sa Telenor fondacijom pokrenuli su projekat „Bezbedost i odgovornost“ namenjen upravo bezbednosti na internetu i do današnjeg dana kada i zvanično projekat privode kraju, kako kažu, uradili su mnogo toga.

U saradnji sa Britanskim centrom za siguran internet, kaže Jurić, Fondacija je došla do statistike da je 62 odsto mladih na društvenim mrežama dobijalo zahteve za prijateljstvo od nepoznatih ljudi.

35 odsto dece prepoznalo je da javne ličnosti ili influenseri dele lažan sadržaj, a Jurić posebno ističe podatak da je 53 odsto ispitanika shvatilo svoju ulogu o bezbednosti na internetu i njihov uticaj na porodicu po tom pitanju.

Svi ovi podaci, smatra Jurić, treba da se rešavaju sistemski, putem obrazovnog sistema.

U Telenor fondaciji navode da sebe smatraju odgovornima za kreiranje bezbednosti na internetu, jer i sami pružaju pristup istom.

Fondacija Tijana Jurić ovom prilikom je i zvanično otvorila svoju kancelariju u Novom Sadu u ulici Drage Spasić 6.

U njoj će biti smeštena i kancelarija „Net patrole“ koja će raditi na uklanjanju štetnog sadržaja na internetu i zaštiti dece u onlajn svetu.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.