Nestale bebe nisu zaboravljene

VIDEO K9: Udruženje roditelja nestalih beba Vojvodine, koje je u Novom Sadu osnovano 4. avgusta, danas je i formalno podnelo zahtev za registraciju u APR-u. Nakon toga, kako kažu, kreću u zajedničku potragu za nestalima začije otmice krivci, kako ističu moraju biti kažnjeni.

0
478

Svaki član Udruženja roditelja nestalih beba Vojvodine, formiranog u našem gradu početkom avgusta, ima svoju specifičnu priču, sumnju i uverenje.

Svima im je, međutim, zajednička tvrdnja da su bebe iz njihih porodica, njihova deca, sestre ili braća, za koje su im u porodilištima tvrdili da su preminuli, još uvek negde živi, te da odgovorni za patnje koje su prošli moraju biti kažnjeni.

“Imaćemo sastanak svake prve subote u mesecu i onda ćemo da se borimo zajedno. Ko nema dokumentaciju da šaljemo zahteve, imamo pravnika za krivične prijave, sve zajedno”, rekla je Zorica Kreća, predsednica Udruženja.

Potreba za osnivanjem ovog Udruženja javila se onoga trenutka kada su roditelji nestalih beba u Vojvodini postali svesni svoje brojnosti i odlučili da preduzmu i konkretne korake kako bi došli do istine šta se desilo sa tom decom.

“Postojeća dva udruženja u Srbiji koja su, da kažem, isto lokalnog tipa, ne mogu da stignu da pokriju celu teritoriju Srtbije, pa smo se poveli organizacijom koju sprovodi Španija, a to je da se roditelji organizuju po porodilištima. Znači, naš je savet da posle Udruženja roditelja Vojvodine se osnuju udruženja po gradovima i porodilištima, jer je tema vrlo široka i teška i ne može roditelj, recimo iz Kragujevca ili Beograda da se bavi problemima Subotice, Kikinde i tako dalje”, navela je Ana Pejić, sekretarka Udruženja.

Do istine o bebama nestalim u porodilištima širom Srbije pokušava da dođe i Vladina komisija za ispitivanje postupaka državnih organa u rasvetljavanju prijavljenih slučajeva nestalih beba, a čiji su pojedini članovi, prema pisanju beogradskih medija, pod policijskom zaštitom zbog učestalih pretnji smrću.

Poslednji slučaj u Vojvodini zabeležen je 2014. godine, tvrde u novoformiranom udruženju koje za sada broji 20-ak članova, a procenjuje se da u Srbiji ima oko 10.000 nestalih beba u periodu od 50-tih godina prošlog veka.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.