(Ne)sporno uređenje priobalja Dunava

VIDEO K9: "Studija hidrološkog uređenja površinskih i podzemnih voda priobalja na levoj obali Dunava u Novom Sadu u zoni Kameničke ade i Ribarskog ostrva" prezentovana je u petak u Zavodu za urbanizam Novi Sad. Ovom skupu, koji je naročito interesantan protivnicima izgradnje, kako ga nazivaju, "Novog Sada na vodi", nisu mogli da prisustvuju svi zainteresovani sugrađani, a ni mediji.

0
56

Nova granica obaloutvrde dodatno će zaštititi grad od poplava te poboljšati situaciju u vezi sa podzemnim vodama, ne samo na prostoru Kameničke ade i Ribarskog ostrva, već i na Telepu i Adicama, zaključak je “Studije hidrološkog uređenja površinskih i podzemnih voda priobalja na levoj obali Dunava u Novom Sadu u zoni Kameničke ade i Ribarskog ostrva” koju je uradio Institut za vodoprivredu “Jaroslav Černi” iz Beograda, a koja je u petak predstavljena medijima u prostorijama novosadskog “Urbanizma”.

Cilj studije je bio da se na osnovu hidro-dinamičkih analiza predlože mere i radovi koji bi trebalo da omoguće odgovarajući stepen zaštite od poplava Dunava, stepen zaštite od unutrašnjih voda, integraciju postojeće i planirane infrastrukture, te savremeni monitoring i integralno upravljanje.

Pri tom su praćene mogućnosti u slučajevima stogodišnjih i hiljadugodišnjih voda Dunava, a zaključak je da 4 kilometra duga obaloutvrda, odnosno prevođenje Kameničke ade iz nebranjenog u branjeni prostor ne bi uticalo na povećanje nivoa vode u toj zoni, kao ni na ledostaj Dunava.

Akcenat je stavljen i na veslačku stazu, od koje bi, kako je rečeno, imali koristi i sportisti i sam grad Novi Sad, a koja predstavlja dren koji u periodu visokih vodostaja Dunava prikuplja višak podzemnih voda na području Kameničke ade, Telepa i Adica i doprinosila održavanju njihovog konstantnog režima.

Prema rečima direktora “Urbanizma” Dušana Miladinovića, ova studija će biti sastavni deo GUP-a, a koristiće se i za izradu planova nižeg reda. Pri tom je, kako je naveo, vođeno računa da se promene mnogi sadržaji koji su bili u tom planu te da je najveći akcenat stavljen na očuvanje šumskog područja na Kameničkoj adi i svođenju na, kako je rekao, jednu zanemarljivu površinu pod izgrađenim objektima, u smislu sporta, kulture i turizma, odnosno išlo se ka tome da se dobije najbolje, najoptimalnije rešenje koje će anulirati sve negativne uticaje i da imaju studiju koja pokazuje šta je sve to moguće uraditi u narednim koracima.

Organizatori su, inače, prezentaciju najavili svega četiri sata pre samog događaja, uz poziv da su dobrodošli svi zainteresovani, koji je kasnije na sajtu grada promenjen u “svi zainteresovani predstavnici medija”, što je izazvalo nesporazum na ulazu u prostorije “Urbanizma” na Bulevaru cara Lazara 3. Na prepreku je naišla i većina novinarskih ekipa, jer u pozivu nije pisalo ništa o akreditaciji.

Na kraju su ušli novinari sa pres propusnicama, a građani i aktivisti, koji ovu studiju dovode u vezu sa odobrenjem izgradnje, kako ga zovu, “Novog Sada na vodi”, ostali su ispred vrata Urbanizma.

Izgradnji objekata u ovom delu Novog Sada protivi se nekoliko nevladinih organizacija, pokreta i udruženja građana koji strahuju da bi ona mogla dovesti do ugrožavanje stabilnosti zaštitnih objekata i ugrožavanje vodnog režima, kao i biljnog i životinjskog sveta na ovom području.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.