Nesmanjena politička korupcija

VIDEO K9: Centar za pravosudna istraživanja (CEPRIS) održao je u Novom Sadu diskusiju na temu "Poverenje građana u tužilačku borbu protiv političke korupcije". Cilj skupa bio je razmena iskustava iz prakse, kao i formulisanje predloga za unapređenje važećih institucionalnih rešenja u borbi protiv političke korupcije.

365

Prema procenama uglednih međunarodnih i domaćih organizacija koje se bave istraživanjem korupcije u Srbiji postoji visok nivo korupcije u svim segmentima društva, kažu u centru za pravosudna istraživanja.

Istovremeno ukazuju i na neophodnost obezbeđivanja čvrstih garancija nezavisnosti javnog tužilaštva.

“Povod za ovu diskusiju je ustavri jedan opšti utisak javnosti da tužilaštvo nema ne očekivane, nego nema adekvatne rezultate kada se radi o suzbijanju visoke korupcije. Znači, onih visokih oblika korupcije u koji su umešani najviši segmenti i politička moć na prvom mestu, ali i ekonomska moć. U tom delu znači jednostavno nema rezultata i tu je očigledno da postoji neki problem zbog čega tužilaštvo i pored svih organizacionih promena, znate da je pre skoro 20 godina osnovano Tužilaštvo za organizovani kriminal, sada već više godina rade i posebna odeljenja za suzbijanje korupcije”, rekao je Radovan Lazić, član Državnog veća tužilaca.

 Lazić je podsetio i na mehanizme zaštite građana u slučaju prijavljivanja korupcije.

“Postoje mehanizmi koji se i danas primenjuju da bi se zaštitili građani. Jedan je Zakon o uzbunjivačima. Postoje znači različiti oblici u krivičnom postupku zaštite svedoka. Međutim, pitanje je koliko kod građana postoji svest o opasnosti od korupcije. Jer vrlo često neki koruptivni mehanizmi čak građanima odgovaraju. Onda je pitanje da li postoji opšta podrška u suzbijanju korupcije. Mi smo zemlja u kojoj korupcija ima dugu tradiciju”, dodao je Lazić.

Prema njegovim rečima, tradicija korupcije je još izraženije u južnim krajevima zemlje koji su bili pod Otomanskim uticajem u prošlosti kada su, kako je naveo, davanje poklona ljudima na vlasti i slični obrasci ponašanja bili veoma zastupljeni.


“U prvom redu, to treba da bude i rezultat ove diskusije, ali treba menjati što se tiče Javnog tužilaštva položaj i status Javnog tužilaštva i treba menjati uređenje odnosa policije i Javnog tužilaštva i naći neki odgovarajući način da se taj odnos uredi i obezbediti Javnom tužilaštvu istražiteljske službe, istražiteljske mehanizme da bude potpuno sposobno da samo prikuplja dokaze”, kazao je on.

Učesnici skupa su se složili i da tužilaštvo ne uživa veliko poverenje u javnosti, te da se takva slika mora popraviti, a način da se to uradi jeste efikasnija javnotužilačka delatnost u praksi.

 

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.