(Ne)razumevanje za turističke agencije

VIDEO K9: Od početka pandemije pa do kraja januara, 200 turističkih i posredničkih agencija zatvorilo je svora vrata, a više hiljada zaposlenih u ovom sektoru ostalo je bez posla, navode u Udruženju turističkih agencija Srbije. Dodaju da nisu zadovoljni novim, trećim setom mera državne pomoći, kao i da posle svih dopisa, molbi i protesta, nisu naišli na razumevanje vlasti.

0
28

Među brojnim grupama nezadovoljnih građana koji su se u poslednjih skoro godinnu dana smenjivali protestujući ispred zgrade Vlade ili Narodne skupštine, često su bili i zaposleni u turističkom sektoru i vlasnici agencija. Za njihove molbe i dopise država nema mnogo razumevanja, kažu u Udruženju turističkih agencija Srbije (UTAS). Tvrde da na njihove zahteve odgovora nema i da ih država ignoriše.

Od početka pandemije pa do kraja januara, kaže Marija Prijić Sladić, iz UTAS-a, više od 200 turističkih i posredničkih agencija stavilo je katanac na svoje poslovanje, a više hijada zaposlenih u ovom sektoru ostalo je bez posla. Ona upozorava da će se siutacija u narednom periodu još više pogoršavati.

U ovom trenutku, objašnjava Prijić Sladić, veliki problem su i potvrde o zamenskim putovanjima građanima koji su prošle godine uplatili određene turističke aranžmane, a zbog epidemije nisu mogli da ih iskoriste. Njima su u tom trenutku ponuđeni vaučeri za zamenska putovanja, koja mogu da iskoriste ove godine, ukoliko to epidemiološka situacija dozvoli. Ukoliko se virus ne stavi pod kontrolu i turističke rute ne budu omogućene, novac se korisnicima mora vratiti. Međutim, navodi Prijić Sladić, postavlja se pitanje kako vratiti novac ukoliko agencija u međuvremenu bankrotira?

Od marta se zaposleni u turističkom sektoru za svoju egzistenciju bore protestima na ulici. Za sada, kažu, razumevanja nema. Čekaju zvaničnu odluku o novom setu mera i nadaju se pomoći države, jer to im je, kako zaključuju, jedini način da nastave poslovanje.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.