(Ne)ravnopravnost žena sa sela

VIDEO K9: Muškarci i žene su ravnopravni, ali nažalost, često samo na papiru. Činjenica je da žene zarađuju manje, teže se zapošljavaju, teže stiču imovinu, da bi imale i manje penzije i teže proživele starost.

641

Zato je važno ohrabrivati žene da se školuju, zaposle, pokrenu svoj biznis, stiču imovinu, a to se naročito odnosi na žene na selu, rekla je u našoj emisiji Otvoreni ekran direktorka Pokrajinskog zavoda za ravnopravnost polova.

U cilju osnaživanja žena i poboljšanja njihvog društvenog i socijalnog statusa, Pokrajinski zavod za ravnopravnost polova već treću godinu za redom realizuje podsticajni program kupovine kuća na selu za mlade bračne parove.

“To nije socijalni program, nego je podsticajni u smislu da tim ženama pomognemo i da ih ohrabrimo da kada dobiju kuću, jer to su bespovratna sredstva od Zavoda za ravnopravnost polova, tj. od Pokrajinske vlade, da se prilikom upisa vlasništva da bude pola muškarac, pola žena”, rekla je Diana Milović, direktorka Pokrajinskog zavoda za razvopravnost polova.

Istraživanja su pokazala da žene ne mogu pokrenu nikakav biznis, odnosno da postanu preduzetnice, zato što nemaju imovine na sebi, te teže dobijaju kredite i sredstva za ulaganje u posao. Ovo se naročito odnosi na seoske žene, rekla je Milović.

“Kada oni dođu na selo, a ni jedna kuća ne selu nije bez okućnice, onda gledamo da im napravimo edukaciju u oblasti organske proizvodnje ili zdrave hrane. Posle toga, ove godine, napravićemo čak i akademiju organske proizvodnje gde ćemo dovesti stručnjake iz te oblasti, prednost će imati oni koji su dobili kuće od nas i koji imaju tu okućnicu, da prođu tu obuku, da dobiju sertifikat, i da krenu u proizvodnju”, navela je direktorka. 

Žene na selu u daleko su gorem položaju u odnosu na žene u gradu i to po više osnova, navela je Milović.

“Najviše žena koje žive na selu su vam u poljoprivrednim gazdinstvima. Kad mi vidimo da te žene rade dve trećine najtežih poslova niti su prijavljene, a ni muž nije prijavljen, jer su kod njegovog oca, na primer, tako da njihov rad postaje nevidljiv”, navodi ona. 

Cilj svih aktivnosti Zavoda jeste poboljšanje položaja žena, naročito na selu što znači ohrabrivanje žena da se registruju kao radnice, da uplaćuju sebi doprinose, kako bi imale primanja i kada su na trudničkom bolovanju, a samim tim biće im i primanja u starosti veća, te neće morati da zavise od muža ili dece.

 

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.