(Ne)ravnopravni od malih nogu

VIDEO K9: Postizanje rodne ravnopravnosti i osnaživanje svih žena i devojčica tema je sednice Ženske parlamentarne mreže Skupštine Autonomne pokrajine Vojvodine koja je održana danas u Novom Sadu.

0
348

Na dnevnom redu 14. po redu sednice Ženske parlamentarne mreže Pokrajinskog parlamenta bilo je razmatranje globalnog cilja održivog razvoja Ujedinjenih nacija, odnosno, postizanje rodne ravnopravnosti i osnaživanje svih žena i devojčica.

Skupu u Novom Sadu prisustvovali su brojni gosti i učesnici iz naše zemlje i sveta.

“Danas ćemo razgovarati o cilju 5, rodnoj ravnopravnosti i najviše će biti govora o tome kako da mi kroz naše lokalne aktivnosti doprinesemo jednom globalnom razvoju, odnosno, pokušaćemo da shvatimo kako je rodna ravnopravnost u stvari jedna svetska tema, nij esamo lokalna. Mi međutim kroz svoje lokalne aktivnosti zaista možemo doprineti globalnim ciljevima”, rekla je Rajka Vujović iz Ženske parlamentarne mreže Skupštine APV.

Rodna ravnopravnost je tekovina današnjice i jedan od zadataka javnih ličnosti jeste da tu tekovinu promovišu, smatra koordinatorka Ženske parlamentarne mreže Skupštine APV.

“To što je ona zakonom propisana, samo je prvi korak u suštinskoj ravnopravnosti muškaraca i žena i to je ono što je zajednička borba svih nas”, naglasila je Maja Sedlarević, koordinatorka Ženske parlamentarne mreže Skupštine APV.

Žene još uvek nisu dovoljno zastupljene na rukovodećim položajima, rekla je Sedlarević, iako, podsetila je ona, mera afirmativne akcije propisuje učešće najmanje 30% žena na mestima odlučivanja. Žene ni u medijima nisu predstavljene na adekvatan način. Uzroci tome su, prema njenom mišljenju, patrijahalno ustrojeno društvo sa jedne i tabloidizacija Srbije, gde na predstavljanju žene u pravom svetlu i njenoj ulozi u savremenom društvu mediji moraju da daju svoj doprinos.

“Na žalost, susrećemo se sa naslovnim stranama koje su prepune fotografija nagih žena koje prati rečnik neprimeren uopšte javnom diskursu, ne samo ophošenju prema ženama, tako da mislim da je to sfera gde treba još mnogo, mnogo raditi”, rekla je Sedlarević.

Uspostavljanje rodne ravnopravnosti moralo bi biti deo obrazovnog sistema, gde u delu građanskog vaspitanja kod nas već postoje neke lekcije, čulo se na skupu kojem su prisustvovali i brojni gosti iz zemlje i sveta.

Postoje međutim, smatraju u Ženskoj parlamentarnoj mreži Skupštine APV, pojmovi kao što su ženska istorija ili građenje društva na drugačijim osnovama, koj podrazumevaju, između ostalog i borbu za suštinsku ravnopravnost žena i muškaraca.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.