U bolnicama (ne)ravnopravni očevi i majke

VIDEO K9: Društvene mreže obiluju žalbama očeva kojima, kako navode, u bolnicama ne dozvoljavaju da borave sa svojom bolesnom decom, uz insistiranje da tu može biti samo majka ili neki drugi ženski član porodice. Proveravali smo kakvo je stanje po tom pitanju u Dečjoj bolnici u Novom Sadu.

0
863

Roditelj ili staratelj može ostati uz dete uzrasta do 15 godina, ukoliko je ono hospitalizovano, kažu u Dečjoj bolnici u Novom Sadu, pa i ako je starije, što zavisi od dužine procedure i procene lekara.

“Po našem iskustvu, odnosno onako kako se mi ophodimo i, uopšte, kako i zakon nalaže, prisustvo roditelja, staratelja, bez obzira na pol je dozvoljeno kod dece, bez obzira na uzrast. Međutim, postoje neka odeljenja na našem institutu, kao što je Odeljenje neonatologije, gde su majke dojilje i tu se preporučuje, naravno, da je prisustvo majke neophodno, s obzirom na dojenje dece”, rekla je pedijatar dr Andrea Đuretić.

To je i jedino odeljenje u ovoj ustanovi na kojem postoji takva preporuka, kako je rekla, s obzirom da prostorno nije odvojeno odeljenje gde su smeštene majke dojilje od eventualnog prostora u kojem bi bili očevi ili staratelji.

“U svim ostalim slučajevima, ako naravno, roditelji insistiraju da to ne bude majka nego otac, mi se trudimo da takvu sa odeljenja, recimo, odojčeta, gde isto imamo majke dojilje, premestimo na neko drugo odeljenje gde otac može biti prisutan, da bismo im omogućili onda da on bude uz dete. Znači maksimalno se trudimo, kad to smeštajni kapaciteti dozvoljavaju, da im izađemo u susret, ako je majka sprečena, ili ako otac želi da bude uz dete, ili je samohrani otac, da otac bude uz dete”, kazala je ona.

Dr Đuretić tvrdi da svaki njihov lekar poštuje ove zakonske propise i obaveze u upućuje, u ovakvim slučajevima, u proceduru očeve, kao ravnopravne roditelje.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.