Nepromenjen broj pritužbi ombudsmanu

VIDEO K9: Broj pritužbi građana koje je ombudmsman dobio u ovoj godini se ne razlikuje značajno od broja iz prethodnih, poručuje Pokrajinski zaštitinik građana i dodaje da nije zadovoljan postignutim rezultatima.

0
37

Godina za nama je po mnogo čemu specifična i uticala je na rad mnogih institucija u zemlji, pa i Pokrajinskog ombudmsana.

Prema rečima pokrajinskog zaštitinika građana, broj pritužbi koje su dobili u ovoj godini se ne razlikuje mnogo u odnosu na prethodne, ali dodaje da je povećan broj predmeta koje je ombudsman inicirao po sopstvenom nahođenju. Pored opšteg pristupa, Pokrajinski ombudsman je specijalizovan i za rodnu ravnopravnost, zaštitu prava deteta i prava nacionalnih manjina.

Osnovna problematika ove godine bila je, kaže pokrajinski omudsman Zoran Pavlović, davanje podrške građanima koji su se zbog različitih problema sacijalnog tipa javljali zaštitniku građana. Jedna od tema o kojoj se govorilo u poslednje vreme svakako je borba protiv nasilja nad ženama, a Pavlović ističe da je broj prijava i preminulih žena od posledica porodičnog nasilja ove godine u odnosu na prethodne skoro identičan. S tim u vezi, kaže Pavlović, Ombudsman je ove godine stavio akcenat i na zaštitu dečjih prava.

Epidemija korona virusa nas je primorala da držimo fizičku distancu, ali ne i socijalnu, poručuje Pavlović. On dodaje da je uloga Ombudsmana da ohrabruje, opominje i savetuje, ali i da kroz iniciranje razgovora i medije daje punu podršku nadležnim državnim organima da nešto preduzmu. Naglašava da ovogodišnjim rezultatom nije zadovoljan, jer, kako kaže, mogli su da urade mnogo više. Međutim, dodaje on, ukoliko se sagledaju mogućnosti, ove godine je urađeno sve što se moglo.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.