Neprolazno delo Vaska Pope

VIDEO K9: Stogodišnjica rođenja jednog od naših navećih pesnika, Vaska Pope, obeležena je naučnim skupom održanim danas u Matici srpskoj.

0
16

Vasko Popa se svojim delom svrstao u onaj niz ovostranih velikana koji su ne samo srpskoj poeziji i prozi, nego i našem kulturnom i duhovnom identitetu u celini dali neprocenjiv doprinos, izjavio je predsednik Matice srpske, prof. dr Dragan Stanić, na naučnom skupu “Poetski svetovi Vaska Pope” organizovanom povodom stogodišnjice od rođenja jednog od naših napoznatijih pesnika.

Stanić je dodao da se  Matica srpska posebno angažovala u obeležavanju ovog važnog jubileja, jer je Popa bio vezan za tu ustanovu svojim neposrednim delovanjem.

Vasko Popa je, kako je rečeno na skupu, pesnik slobodnog stiha koji je sa tim slobodnim stihom uradio najviše što se može uraditi na planu pesničke strogosti.

“Godine 1953. izlazi prva pesnička zbirka Vaska  Pope ′Kora′, a tri godine kasnije i ′Nepočin polje′. Već svojom prvom zbirkom Popa je jasno definisao svoju poetiku i srušio do tada važeće kanone zamenivši banalnost pesničkih poruka  misaonošću i asocijativnošću, a formu iz temelja uzdrmao pesmama bez rime i znakova interpunkcije“, rekao je potpredsednik Pokrajinske vlade, Igor Mirović, u svom obraćanju na ovom skupu.

Danas se, prema rečima pomoćnika ministra kulture Radovana Jokića, obeležava dragocen datum u srpskoj kulturi. On je naglasio da je Vasko Popa rodonačelnik savremene srpske poezije i zahvalio je Matici srpskoj na vrednom podsećanju na ovog velikog pesnika.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.