Nepristajanje zdravog razuma

VIDEO K9: Tri decenije nakon osnivanja Nezavisnih pisaca Jugoslavije, na važnost ovog događaja u svetlu aktuelnih dešavanja, podseća novinarka Gordana Nonin u emisiji Otvoreni ekran.

0
165

Pre 30 godina u Sarajevu je održana osnivačka Skupština nezavisnih pisaca Jugoslavije. Bio je to pokušaj da se sačuva “zdrava pamet u nadolazećem ludilu nacionalizma, kvazipatriotizma, mržnje i zla”.

Na ovaj događaj, tri decenije kasnije, podsetila je Nonin, kroz istraživanje koje je započela pre 5 godina radeći u Danas-u rubriku “Dnevnik dnevnika”.

“Onda sam primetila, pošto akteri ovog događaja u Sarajevu, koji je, mislim, veoma važan za ovaj region, jer je to bilo poslednji put pred rat da se grupa intelektualaca okupi na teritoriji stare Jugoslavije, protiv rata, nasilja i haosa koji nam je došao nakon toga. Jeste, oni su bili u pravu, izbio je rat, izbili su sukobi. Bilo je kasnije, u Beču su se sastajali Bogdan Bogdanović je inicira, ali više nikada na teritoriji Jugoslavije. Zbog toga je taj događaj toliko interesantan i zbog mnogih drugih stvari do kojih ni danas nismo došli”, rekla je Nonin.

Podsećanje na jedan takav događaj, koji je zabeleženkao prelomni u brojnim dnevnicima intelektualne elite sa balkanskog prostora, važan je u svakom vremenu, smatra Nonin, naročito danas.

“Naravno da je bitno pričati. Svedočimo da živimo u vremenu koje nema takve autoritete. Ja, evo, kad gledam i Novi Sad, ko reaguje danas na ono što ljude pogađa. Ja sam i u ovom uvodniku u magazinu koji je takođe propratio ovaj projekat rekla tu ono čuveno Sabatuovo, koji se poziva na Kamija koji kaže da se intelektualci i pisci moraju staviti na stranu onih koji zbog istorije trpe, a ne onih koji je prave”, kazala je on.

Inicijativa za udruživanje potekla je od beogradskih književnika Mirka Kovača, Filipa Davida, Vidosava Stevanovića i Živojina Pavlovića. Novo udruženje je trebalo da bude elitna esnafska organizacija slobodnih ljudi prema intelektualnih sklonostima, nasuprot jednostrano politički usmerenim i nacionalistički zaslepljenim udruženjima iz danas bivših republika zajedničke države.

Nonin je tokom svog istraživanja prikupila dokumentaciju o ovom događaju, uključujući i osnivačka dokumenta, prepisku i fotografije, za koje je smatrano da su izgubljeni u zgarištima Sarajeva.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.