Neprijatna poskupljenja aranžmana tokom letovanja

VIDEO K9: Turistička sezona je u toku, a cene putovanja i smeštaja ove godine su osetno više u odnosu na prethodnu. Iz potrošačkih organizacija podsećaju građane da dobro pročitaju ugovore koje potpisuju sa turističkim agencijama, kako im letovanje ne bi bilo i skuplje od dogovorenog.

0
17

Organizacijama za zaštitu potrošača se prošle godine najveći broj pritužbi odnosio na turističke agencije zbog povećanja cena aranžmana neposredno pred putovanje zbog povećanja cena goriva, što agencije nisu smele da čine nakon zaključenja ugovora, osim ako to ugovorom nije bilo izričito predviđeno, rekla je Vesna Perinčić, predsednica UO Republičke unije potrošača.

Osim poskupljenja, ugovorom mora biti predviđen i slučaj eventualnog smanjenja tih cena, kada potrošač ima pravo na umanjenje, a postoje još neki bitni elementi koji moraju biti ispunjeni da bi turističke agencije mogle da povećaju cenu, na primer zbog povećanja cene goriva, naglasila je Perinčić.

Turističke agencije su u obavezi da dostave jasan obračun potrošaču, što mnoge do sada nisu činile s obrazloženjem da su one same informaciju o povećanju npr. cene goriva dobile od prevoznika čija je, kako su navodili, poslovna tajna način na koji je formirana cena.

Zakon o Turizmu u slučaju nedostavljanja obračuna o povećanju cene potrošačima propisuje organizatorima putovanja kazne od 200.000 do 800.000 dinara, a Zakon o zaštiti potrošača ovakve prekršaje kažnjava novčano od 300.000 do 2 miliona dinara.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.