Neprihvatljiv govor mržnje

VIDEO K9: Posle niza objava jednog korisnika fejsbuka u kojima vređa i poziva na seksualno zlostavljanje romske dece, zamenik pokrajinskog ombudsmana za našu televiziju kaže da se radi o teškoj diskriminaciji na koje tužilaštvo treba što pre da reaguje.

0
35

Poslednjih nekoliko dana javnost su uznemirile objave jednog korisnika društvene mreže koji je na svom fejsbuk profilu, ali i u drugim grupama na ovoj društvenoj mreži, delio slike maloletne romske dece, koje je u opisu istih vređao i pozivao na seksualno nasilje.

To mu nije bilo dovoljno, pa kada je naišao na osudu u komentarima od strane korisnika fejzbuka romske nacionalnosti, nastavio je i njih da vređa.

Profil ovog korisnika je ugašen, a ovim povodom oglasio se i Nacionalne savet romske nacionalne manjine koji je najoštrije osudio ove, kako navode, monstruozne izjave bolesnog čoveka, te pozvao nadležne službe da što pre reaguju.

Pokrajinski ombudmsman kaže da se radi o očiglednom kršenju ljudskih prava.

Milan Dakić, zamenik pokrajinskog ombudsma dodaje da je reč o obliku teške i višestruke diskriminacije.

Kako kaže Dakić, fejzbuk je javni prostor i uvrede na njemu tretiraju se na poseban način. Kao jedan od najtežih aspekata ove diskriminacije Dakić izdavaja govor mržnje prema romskoj populaciji.

Policija po nalogu tužilaštva, navodi Dakić, u ovim situacijama treba da reaguje i istraži da li postoje elementi krivičnog dela, a s obzirom da se radi o govoru mržnje na društvenoj mreži, dodaje on, u ceo postupak može biti uključeno i Posebno tužilaštvo za visokotehnološki kriminal.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.