(Ne)pravilna upotreba autosedišta za decu

VIDEO K9: Statistika stradavanja dece u saobraćaju na putevima u Srbiji i dalje je poražavajuća, kažu stručnjaci, a jedan od uzroka koji dovode do fatalnog ishoda po dečji život u udesima jeste nekorišćenje ili nepravilno korišćenje auto sedišta i vezivanje pojaseva.

0
37

U saobraćaju ginu i deca, a razlog tome je u najčešćem broju slučajeva su nekorišćenje ili nepravilno korišćenje dečjih auto-sedišta i sigurnosnih pojaseva za decu, kažu stručnjaci za bezbednost saobraćaja.

Kako za decu, tako i za odrasle, važi pravilo da se pojas u automobilu ne veže preko jakne jer se na taj način umanjuje ili potpuno eliminiše njegova zaštitna funkcija, pojađnjava diplomirana inženjerka saobraćaja Marijana Jovanović.

Jedan od 4 uslova prema kojima se auto sedišta za decu koriste na pravilan načini vezan je za visinu deteta, pa bi tako prema zakonskim okvirima auto sedište trebalo da se koristi dok dete ne dostigne visinu od 135 santimetara, a prema bezbednosnim preporukama potrebno je da dete bude još više, 150 santimetra, navela je Jovanović.

U 2019. godini u saobraćajnim nezgodama poginulo je 10-oro dece, u 2020. život je izgubilo 13-oro dece, a podaci za 2021. godinu još uvek se čekaju, mada će prema procenama, kaže Jovanović, taj broj opet veći od 10.

Ona je dodala da je načinjen ozbiljan pomak u odnosu na na 90-te godine, kada je godišnje stradalo i po 50-oro dece u saobraćajnim nesrećama, ali da ova crna statistika poslednjih godina i dalje predstavlja ozbiljnu brojku te da se još uvek traži sistemsko rešenje za taj problem, s obzirom da Nacionalna stategija bezbednosti o saobraćaju predviđa ni jedan smrtni slučaj deteta u udesima.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.