Nepravda prema strukovnim specijalistima?

VIDEO K9: Udruženje strukovnih specijalista Srbije okuplja inženjere, medicinare, prosvetare i ekonomiste koji su nakon završenih osnovnih akademskih studija, koje se smatraju studijama prvog, upisali specijalsitičke strukovne studije, koje se smatraju studijama drugog stepena.

0
9468

I pored toga što mnogi poslodavci strukovne specijalste isplaćuju po osnovu koeficijenta za prvi stepen studija, nov udarac zadaje i novousvojeni Zakon o visokom obrazovanju.

Zakon o visokom obrazovanju koji je sinoć usvojen na sednici Skupštine Srbije degradiraće specijalsite strukovnih studija, koje je dosadašnji zakon tretirao kao obrazovane drugog stepena, dok ih novi Zakon vidi kao obrazovane sa prvim stepenom visokog obrazovanja.

“Ono što se sada dešava u Skupštini i što za nas je veliki problem je što su u Nacrtu zakona pomenuli da se strukovnim specijalističkim studijama treba oduzeti stepen i staviti se na prvi stepen obrazovanja. Tu je nastala jedna totalna pometnja, jer opravdanje u Ministarstvu je da svi svršeni specijalisti do ove godine imaju i zadržavaju svoja stečena prava i zvanje, a onda od 2018. ili 2019. specijalističke strukovne studije su prvi stepen. E to je i problem i pometnja”, rekla je Sanela Lacik, predsednica Udruženja strukovnih specijalsita Srbije.

Znajući da će ova izmena se desiti Udruženje strukovnih specijalsita Srbije se obraćalo Ministarstvu prosvete, međutim bezuspešno.

Iako je Ministarstvo predožilo da svi oni koji su već zapsoleni kao strukovni specijalisti ostanu sa svojim pravima koja su već stekli, u Udruženju smatraju da to nije nikakva garancija.

“Dakle, ukoliko mi dobijemo na papiru da nam ostane stečeni status i zvanje, konkretno to ništa ne znači ništa, jer ja to nikad u životu nisam ni imala osim na papiru i u svojoj diplomi. Dakle nikada se nisam ostvarila kao strukovni saradnik specijalista, ni u plati ni u zvanju, ali ni sve naše koleginice koje su završile strukovne studije nisu uspele da se ostvare sa svojim kompetencijama koje su stekle na svojim školama. Ono što je sledeći problem jeste kada dolazi nova sistematizacija, preduzeća, ustanova i tako dalje, poslodavac nije obavezan da bilo koga iz našeg sadašnjeg stečenog stanja, zaposli na mesto koje će možda sutra tražiti taj strukovni master. Znači strukovni specijalisti će se negde vremenom izgubiti”, navela je Lacik.

Osim ovoga problem jeste i u tome što i do sada je ovaj stepen obrazovanja bio degradiran u pojedinim preduzećima, s obzirom na to da im se obračunavao manji koeficijent, odnsono koeficijent za prvi stepen obrazovanja, a ne drugi kao što je to Zakonom bilo i propisano.

U udruženju smatraju da su oštećeni i zbog toga najavljuju i nove akcije.

 

Znači mi smo zahtevali amandman na postojeći zakon i član 25. gde se kaže da smo drugi stepen sa pripadajućim koeficijentom. Ukoliko pak, ne bude bilo razumevanja, čak ni posle ove emisije, čak ni posle dopisa čak ni posle silnih razgovora onda ćemo biti prinuđeni, a to je da uputimo studente šta dobijaju sa završavanjem strukovnih studija. Jer u momentu kada smo mi ih upisivali nama je predočeno da imamo strukovne i akademske studije i ako želimo da napredujemo u svom zvanju i u struci onda ćemo upisati akademske ili ako bismo želeli da budemo rukovodeći kadar, a ukoliko želimo da profilišemo u radu sa decom predškolskog uzrasta, znači da ostanemo pri grupi, pri deci, da upisujemo strukovne. Naše koleginice koje takođe verujem da razumišljaju i žele da upišu kako bi se stručno vezale samo za određene oblasti kroz specijalističke strukovne studije će doći zapravo u zabunu jer je jedino priznata akademska studija u ovom momentu. Tako da ćemo morati da pozovemo studente na bojkot upisa strukovnih specijalističkih studija i strukovnih studija uopšte. Ukoliko ne treba ni jedan stručnjak da postoji, onda ne treba da postoje ni takve škole”, stav je Udruženja strukovnih specijalsita Srbije.

U udruženju kažu i da su spremni da se pridruže protestima koji se već organizuju u Beogradu, jer bi to bio način da iskažu svoje nezadovoljstvo. Međutim, kako i sami kažu, cilj nije bojkot upisa studija, jer bi to bila veliak šteta za državu, već im je cilj da se iznađe rešenje, čemu se i nadaju uprkos već usvojenom novom zakonu.

 

 

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.