(Ne)poverenje u vakcine

VIDEO K9k: Otpor prema vakcinisanju dece MMR vakcinom dovodi do sve slabije zaštićenosti čitavih generacija pa i celog društva od opasnih zaraznih bolesti, a antivakcerski pokret uhvatio je jake korene u većini zemalja bivše Jugoslavije, naveo je prof. dr Georgios Konstantinidis u emisiji Otvoreni ekran.

0
77

Virusne i bakterijske infekcije su kroz istoriju odnele više ljudskih života nego svi ratovi zajedno, izbrisavši čitave civilizacije na nekim kontinentima, što imunizaciju postavlja kao ključ za opstanak i razvoj čovečanstva, izjavio je dr Georgios Konstantinidis u našem Otvorenom ekranu.

Vakcinacija je, kako je rekao, uvrežena u društvu duže od veka upravo da bi se zaštitile najosetljivije kategorije, ali i da bi društvo ostalo funkcionalno i moglo da preživi epidemije.

Kalendar obavezne vakcinacije dece do 16 meseci u Srbiji je, kako je naveo, poslednjih desetak godina manje-više isti.

Nekada neupitna imunizacija dece protiv zaraznih bolesti postala je kontraverzna krajem devedesetih godina prošlog veka nakon članka Endrjua Vejkfilda i njegovih saradnika u uglednom časopisu Lanset kojim dovode u direktnu vezu MMR vakcinu i pojavu autizma. Iako je autora diskreditovala naučna zajednica, a njegovi navodni nalazi okarakterisani kao složena medicinska prevara, pandorina kutija antivakcerskog pokreta je bila otvorena.

Zanimljivo je, kazao je dr Konstantinidis, da je veliki otpor prema vakcinaciji dece zabeležen upravo u zemljama bivše Jugoslavije, izuzev u Sloveniji i, nešto manje, Hrvatskoj.

Procenat smrtnost od ove veoma zarazne bolesti u razvijenim zemljama nije velika, ali je veliki broj obolelih.

Poslednja velika epidemija morbila u Srbiji zabeležena je u decembru 2017. i trajala je do marta 2018. kada je registrovano oko 5.000 obolelih i 15 smrtnih slučejeva, među kojima najviše dece do 5 godina starosti i jedno novorođenče.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.