(Ne)poštovanje ljudskih prava

VIDEO K9: Do poštovanja univerzalnih ljudskih prava u svetu još uvek je dalek put, jer je njihovo kršenje prisutno u različitim oblicima u skoro svim državama, uključujući i našu.

0
20

Ljudska prava svako biće stiče rođenjem i ona su neotuđiva i nedeljiva i svojstvena svima, bez obzira na veru, pol, rasu, jezik ili bilo koje drugo obeležje, podseća pokrajinski ombudsman prof. dr Zoran Pavlović i dodaje da su ova prava građanima Srbije garantovana Ustavom, opšteprihvaćenim pravilima međunarodnog prava, ratifikovanim međunarodnim ugovorima i zakonima.

Obeležavanje Međunarodnog dana ljudskih prava, naveo je Pokrajinski ombudsman, važno je pre svega da bi se naglasio njihov značaj, da bi se i problemi u njihovom uživanju učinili javnim, a nadležne istitucije podstakle na njihovo efikasno rešavanje.
Povodom Dana ljudskih prava oglasio se i Savez samostalnih sindikata grada Novog Sada i opština koji u svom dopisu navodi da je naučno tehnološki napredak trebao da doprinese poštedi ljudskog bića, da olakša čoveku rad i pruži mu više dostojanstva i bezbrižniji život.

Nažalost, smatraju u Sindikatu, oni su doveli do porasta ljudske pohlepe i zanemarivanja čoveka kao osnovne gradivne jedinice društva i civilizacije. Evropska komisija, podsećaju iz Sindikata, obećala je još pre dve godine da će doneti zakon o ljudskim pravima koji bi bio pravi osnov za zaštitu radnika, sindikata i prirode od biznisa, odnosno kompanija koja krše ova prava, što još nije učinjeno.
Međunarodni dan ljudskih prava, 10. decembar, obeležava se u cilju promovisanja Univerzalne deklaracije o ljudskim pravima koju je skupština Ujedinjenih nacija donela 1950. godine.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.